1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çin'den ABD'ye Uyarı
Çin'den ABD'ye Uyarı

Çin'den ABD'ye Uyarı

Eylemciler, Hong Kong lideri Leung Chun-ying'in geceyarısına kadar istifa etmemesi durumunda hükümet binalarını işgal edeceklerini ilan etti. Çin, içişlerine karışmakla suçladığı ABD'yi uyardı.

02 Ekim 2014 Perşembe 13:53A+A-

Çin yönetimindeki Hong Kong Özel Bölgesi’nde 'Merkezi İşgal Et' (Occupy Central) eylemleri altıncı gününe girdi. Hong Kong lideri Leung Chun-ying'in istifasını isteyen kalabalıklar, Çin'in şehre kendi liderini seçme hakkı tanıması talebiyle, sokaklarda bekleyişini sürdürüyor. 

Eylemciler Hong Kong liderine istifa etmek için 2 Ekim Perşembe geceyarısına kadar süre tanıdı. Leung'un istifa etmemesi halinde eylemleri arttırarak hükümet binalarını işgal edeceklerini ilan etti. 

Dağılmamakta direnen kalabalıklara hükümet kanadından itidal çağrısı geldi. Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Kaos olmadığı takdirde gösterilere polis göndermeyeceğiz. Ve herhangi bir sorun yaşanmayacağını umuyoruz" diye konuştu. 

Leung ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. 

Şehir işgal edidi

Eylemler Çin’in 31 Ağustos’ta Hong Kong yöneticiliğine aday olacak kişileri veto edebileceğini açıklaması üzerine, bir öğrenci grubu tarafından başlatıldı. Tam bağımsız özgür seçim hakkı isteyen gruplar, bölgenin finans merkezinde cadde ve sokakları işgal etti.

Protestocular 1 Ekim’de Çin’den gelen turistler sayesinde her yıl çok iş yapan alışveriş merkezi semti Tsim Sha Tsui’yi de işgal etti. Ekonomistler yakın zamanda bitecek gibi görünmeyen eylemin devamı halinde Hong Kong ekonomisinin zarara uğrayabileceğini düşünüyor.

'Eylemler haksız'

Çin hükümeti ise seçimde yönetici adayının zaten geniş katılımlı bir komisyon tarafından belirleneceğini söyleyerek, bu eylemi haksız buluyor.

Pekin hükümeti merkezden asker göndererek protestoyu sertçe bastırmak istese de, Hong Kong yöneticisi Leung polisin yeterli olacağını söyleyerek bu karara direniyor.

Reuters

HABERE YORUM KAT