1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Çin zulmünü kınayan mektupta neden Türkiye’nin imzası yok?
Çin zulmünü kınayan mektupta neden Türkiye’nin imzası yok?

Çin zulmünü kınayan mektupta neden Türkiye’nin imzası yok?

BM üyesi 39 ülkenin imzaladığı Çin zulmünü kınayan bildiride Türkiye’nin imzasının bulunmaması Çin’e karşı tutarsız bir politika izlendiği eleştirilerini güçlendiriyor.

07 Ekim 2020 Çarşamba 12:40A+A-

HAKSÖZ-HABER

Almanya’nın öncülüğüyle çoğunluğu batılı ülkelerden oluşan 39 devlet imzasıyla Çin yönetimine Uygur Türklerine yönelik zulmü durdurma çağrısı içeren bir mektup yayınlandı. 

Mektupta Çin’den Doğu Türkistan’da 1 milyondan fazla Müslüman Uygurun siyasi eğitim adı altında tutulduğu toplama kamplarını boşaltması ve Birleşmiş Milletler heyetine bölgeye sınırsız erişim izni vermesi istendi. Ayrıca aynı mektupta tüm dünyaya Doğu Türkistanlı sığınmacıların hiçbir şekilde geri gönderilmemeleri çağrısı da yapıldı.

Tüm dünyanın tepkisine ve çağrılarına rağmen büyük bir umursamazlıkla zulmünü derinleştirerek sürdüren Çin üzerinde uluslararası baskı oluşturmaya yönelik bu girişim insani açıdan destek verilmesi gereken bir adım olarak görülmek durumunda. Ne var ki Doğu Türkistanlı Müslümanların pek çoğuna ev sahipliği yapmakta olan ve aynı zamanda Doğu Türkistanlı mazlumların en fazla ümit beslediği ülke konumunda olan Türkiye bu mektuba imza koymadı.

Bu durum eğer Dışişleri bürokratlarının ihmalinden kaynaklandıysa, yetkililerin derhal konuya açıklık getirmesi gerekir. Yok, eğer Çin’le sürdürülen ilişkiler göz önünde bulundurularak ortaya konan bir çekingenliği yansıtıyorsa Türkiye’nin tutarsız ve çıkarcı bir dış politika izlediği eleştirileri haklı bir pozisyon kazanır. 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum