1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin Doğu Türkistan'da 2 Yılda 31 Camiyi Yıktı
Çin Doğu Türkistan'da 2 Yılda 31 Camiyi Yıktı

Çin Doğu Türkistan'da 2 Yılda 31 Camiyi Yıktı

Guardian gazetesi ve İngiltere merkezli Bellingcat'in ortak araştırması, Çin'in Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nde 2 yıl içinde pek çok caminin, Çin hükümeti tarafından yıkıldığını gösteriyor.

08 Mayıs 2019 Çarşamba 11:04A+A-

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi ve İngiltere merkezli vatandaş gazeteciliği sitesi Bellingcat'in ortak araştırması, Çin'in Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nde 2016-2018 yılları arasında en az 31 caminin ve 2 türbenin, Çin makamlarının emriyle tamamen ya da kısmen yıkıldığını gösteriyor.

Araştırma kapsamında aralarında İmam Asım Türbesi'nin de bulunduğu 91 ibadet yeri ve diğer dini mekanın eski ve yeni uydu görüntüleri incelendi. Gazeteye göre, bu süre içinde 31 camide ve 2 türbede ciddi hasar tespit edildi.

15 caminin ve 2 türbenin buldozerle tamamen yıkıldığı belirtiliyor. Diğer camilerin de kulübelerinin, kubbelerinin ve minarelerinin yıkıldığı görüldü. Bölge sakinlerinin ifadeleri doğrultusunda yapılan incelemede kubbesi ve minaresi olmayan dokuz caminin daha yıkıldığı anlaşıldı.

Çin yönetimi, "radikal İslam'la mücadele" adı altında, çoğunluğu Uygur Türkü olan Müslümanların yaşadığı bölgede baskı politikası uyguluyor. Bu çerçevede 1.5 milyon kadar Uygur Türkünün Çin Komünist Partisi ideolojisinin empoze edildiği gözetim kamplarına gönderildiği belirtiliyor. Çin yönetimi, "yeniden eğitim programı" adı verilen bu kamplarla ilgili iddiaları reddediyor.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT