1. YAZARLAR

  2. Erhan Başyurt

  3. Çiçek İddianamesi ve çarpıcı gerçekler
Erhan Başyurt

Erhan Başyurt

Yazarın Tüm Yazıları >

Çiçek İddianamesi ve çarpıcı gerçekler

15 Temmuz 2010 Perşembe 18:30A+A-

Genelkurmay Askeri Savcılığı, "AKP ve Gülen'i Bitirme Planı" olarak bilinen "İrticayla Mücadele Eylem Planı" hakkında iddianame hazırladı.

Kurmay Albay Dursun Çiçek'e, "görevi kötüye kullanmak, astlık üstlük münasebetlerini zedelemek, amir veya komutanlarına karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve hareketlerde bulunmak" suçlaması yöneltiliyor.

Aslında Askeri Savcılığın Çiçek hakkında nihayet soruşturma açması ve suçlamada bulunması sevindirici bir şey.

Yakın zamana kadar "kağıt parçası", "TSK içerisinde böyle bir plan yazılamaz" gibi söylemlerle geçiştiriliyordu.

Ama her şey bu kadar basit değil.

Askeri Savcılık, Yargıtay'ın Cihaner dosyası ile ilgili aldığı karar gibi, yürümekte olan bir davaya paralel iddianame hazırladı.

Çiçek, darbe planı yapmakla suçlanıyor.

Yine Erzincan'da 17 kadar isim de bu planı uygulamaya sokmakla hakim karşısında.

Askeri Savcılık iddianamesinde, yürümekte olan bu davaya müdahale anlamına gelecek, askeri suçlar kapsamında kalan birçok yorumda bulunuyor.

Erzincan davasında suçlanan Orgeneral Saldıray Berk ve İlhan Cihaner ile MİT mensuplarını, "mağdurlar" arasında sayıyor.

Bu arada, Erzincan davasının yüzlerce delilini yok sayıyor.

Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi'nin "fotokopi"ler üzerinden karar vermesinden daha öteye geçiyor, yüzlerce delili yok sayıp, inceleme yapmadan, tek başına aralarında sivillerin de bulunduğu şahısları "mağdur" ilan ediyor.

Askeri Savcılık bir adım daha atıyor.

Çiçek'in, 2009 Nisan'ın da yazdığı "Eylem Planı"nı, 2007'de terfi edememesi nedeniyle tek başına kaleme aldığını varsayıyor.

Böylece, skandal planla ilgili üstlerinin hiçbir sorumluluğu bulunmadığı hükmünü veriyor.

İhbarcı subayın mektubunda yer alan Hasan Iğsız, Mehmet Eröz ve Mustafa Bakıcı gibi generalleri de kendince temize çıkarıyor.

Yine Genelkurmay da bilgisayarlarda temizlik yapıldığını, belgelerin imha edildiğini doğruluyor ama bunların "delil karartma" kapsamında olmadığına dair kanaat bildiriyor.

Soruşturma kapsamında olduğu halde yok edilen delil ve dosyaları görmeden, Askeri Savcı'nın bu sonuca varması da hukuk adına şaşırtıcı.

Sanırım, bu şekilde yapılan temizlik operasyonu da suç unsuru olmaktan çıkarılmak istenmiş.

Böylece, Ağır Ceza'da yargılanan Çiçek'in delilleri Askeri Savcılık tarafından çürüğe çıkarılırken, soruşturmanın genişletilmesi ve üstlerine doğru uzamasının da önü alınmaya çalışılmış gibi duruyor.

Askeri Savcılık iddianamesinde, işlenen suça değil, ağırlıklı olarak nelerin neden suç olarak değerlendirilemeyeceğine ayırmış ki, bu da türünün ilk örneği olsa gerek...

Hepsi bu da değil.

Madem, bu Eylem Planı'nı Çiçek tek başına hazırladı.

Üstleri ve astlarının bundan haberi yok, İnternet Andıcı'ndaki gerçekleri nasıl değerlendireceğiz?

Orada Genelkurmay hükümet ve dini cemaatler aleyhine "kara propaganda" sitelerini yasal olmayan yollardan kurup, yayın yapmadı mı?

O sitelerin yayını ile Çiçek'in hazırladığı "Eylem Planı" neden uyuşuyor?

O andıcın altında imzası bulunan isimler ne olacak?

Askeri Savcılık, Genelkurmay'ın da gerçek olduğunu kabul ettiği bu andıcı neden görmezden geldi?

Andıç, Eylem Planı'nın hayata dönüşmüş hali değil mi?

Yine AK Parti'nin kapatılması davasında bu sitelerin yayınlarının delil dosyalarında ağırlıklı olarak yer almasını nasıl anlamalı?

Son olarak, Askeri Savcılığın "Eylem Planı"nı gerçek kabul etmesi ama mağdurları henüz haklarında herhangi bir karar verilmemiş kimseleri göstermesi de izaha fazlasıyla muhtaç.

Bir mağdur söz konusu ise, o skandal planın hedefinde yer alan, AK Parti hükümeti, Bakanları, Aleviler ve Gülen olmalıydı.

Umarım Askeri Mahkeme'nin hâkimleri, iddianamedeki bu açıkları dava sürecinde giderirler...

BUGÜN

YAZIYA YORUM KAT