1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cheney: “İşkencecilere Nişan Verilsin!”
Cheney: “İşkencecilere Nişan Verilsin!”

Cheney: “İşkencecilere Nişan Verilsin!”

Eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, CIA’nın 11 Eylül saldırılarından sonra "terör "şüphelilerine yönelik gözaltı ve işkence içeren programının amacına ulaştığını belirterek, "İşkencecilere nişan verilsin" dedi.

15 Aralık 2014 Pazartesi 02:15A+A-

Dünyayı ayağa kaldıran CIA işkence raporuna ABD'li siyasetçiden faşist bir yorum geldi. 

Eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, "Program işe yaradı, 13 yıl boyunca başarılı oldu. ABD’ye dönük çok sayıda kişinin ölümüne neden olacak diğer saldırıları önledik. Bin Ladin’i ele geçirdik, 11 Eylül’den sorumlu olan örgütün üst düzey kötü insanlarını yakaladık" dedi.

Bush döneminde ABD başkan yardımcılığı görevinde bulunan Cheney, NBC televizyonunda katıldığı programda CIA’nın işkence raporuna ilişkin soruları yanıtladı.

“El-Kaide'nin yaptıklarıyla bizimkisi mukayese edilemez”miş!

Cheney, 11 Eylül saldırıları sonrası “terör şüphelileri”ne yönelik CIA’nın işkence yapmaktan "çok dikkatli şekilde kaçındığını" savunarak 2001 yılındaki saldırılarda Amerikan vatandaşlarının ölümüyle saldırı şüphelilerine dönük uygulanan sorgulama taktikleri arasında "mukayese" edilemeyeceğini ifade etti.  İşkenceyi "El-Kaide teröristlerinin 11 Eylül’de 3 bin Amerikalıya yaptıkları" olarak tanımlayan Cheney, "Bununla bizim güçlendirilmiş sorgulamaya istinaden yaptıklarımız mukayese edilemez" diye konuştu.

İstihbarat kurumunun aşırı sorgulama tekniklerini içeren raporunun arkasında duran Cheney, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımıza ulaştığımız müddetçe benim bir problemim olamaz ve hedefimiz 11 Eylül’ü gerçekleştirenlerin yakalanması ve ABD’ye yönelik diğer çok ölümlü saldırıların önlenmesiydi. Hazırlandık ve yaptık. Programa ilişkin başkandan ve adalet bakanlığından yetki aldık. Program işe yaradı, 13 yıl boyunca başarılı oldu. ABD’ye dönük çok sayıda kişinin ölümüne neden olacak diğer saldırıları önledik. Bin Ladin’i ele geçirdik, 11 Eylül’den sorumlu olan örgütün üst düzey kötü insanlarını yakaladık. Bunu şimdi yine yapardım."

Cheney, sorgulama tekniklerini yürütenlerin övülmesi gerektiğini ileri sürerek, "Onlara nişan verilmeli" ifadesini kullandı. 

'İşkenceler sorgulamanın bir parçası'

İstihbarat elde edinmek adına şüphelilere uygulanan makattan su verme yönteminin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Cheney, bu yöntemin sorgulama programının bir parçası olmadığına işaret ederek, "bu yöntemin tıbbi nedenlerden dolayı yapıldığına inandığını" belirtti. 

Cheney, dönemin başkanı George W. Bush’un, CIA tarafından yapılan sorgulama tekniklerinden haberdar olduğunu kaydetti. Cheney, "Bu adam bizim ne yaptığımızı biliyordu. Yetkiyi o verdi, o onayladı" diye konuştu. 

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi tarafından kamuoyuyla paylaşılan işkence raporunun hatalı olduğunu savunan Cheney, "Komite, programda yer alan hiç kimseyle konuşmadı" dedi.

 

HABERE YORUM KAT