1. HABERLER

  2. HABER

  3. Charlie Hebdo Saldırısında 7 Gözaltı
Charlie Hebdo Saldırısında 7 Gözaltı

Charlie Hebdo Saldırısında 7 Gözaltı

Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'da 12 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili 7 kişi gözaltına alındı. Aranan üç kişiden biri teslim olurken polis 32 ve 34 yaşındaki Kouachi kardeşleri arıyor.

08 Ocak 2015 Perşembe 10:19A+A-

Le Monde'a göre, Paris'te çarşamba günü öğle saatlerinde Charlie Hebdo isimli haftalık mizah dergisini basarak 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili 7 kişi gözaltına alındı. Paris'in güneyinde ise bir polis silahlı çatışmada yaralandı ancak polis kaynakları bunun Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili olup olmadığını araştırıyor.

Fransız polisinin saldırganların kimliklerini de tespit ettiği öne sürüldü. Fransız vatandaşı üç saldırgandan ikisi 34 yaşındaki Said Kouachi ve 32 yaşındaki Chérif (Şerif) Kouachi isimli iki kardeş olduğu iddia edildi.

Saldırıda silah kullanmayan 18 yaşındaki üçüncü saldırgan Hamid Murad, perşembe sabah erken saatlerde polise teslim oldu.

Şüpheli Kouachi kardeşlerin Paris'te yaşadığını söyleyen polis, birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliğini unuttuğunu bildirdi.

Fransa polisinin terörle mücadele ekipleri, başkent Paris'in yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Hamid Murad'ın yaşadığı Reims kentinde operasyon düzenledi. 

Saldırının detayları

Derginin binası 2011'den bu yana polis koruması altındaydı. Reuters'a konuşan güvenlik uzmanı Anne Giudicelli, "Daha önce bir keşif yapıldığı belli. Güvenlik önlemlerinde küçük bir çatlak buldular" diye konuştu. Uzmanlar, Kalaşnikof silah kullanan saldırganların özel bir eğitim almış olabileceğine işaret ediyor.

Görgü tanıklarının anlattığına göre saldırganlar, dergiye, haftalık planlama toplantısının yapıldığı sırada, yani derginin en kalabalık olduğu günde geldi. Resepsiyondaki teknisyeni vuran iki saldırgan, daha sonra toplantı odasındaki gazetecilerin üzerine ateş açtı.

Saldırıdan kurtulan karikatüristlerden Coco lakaplı Corinne Rey, Fransız L'Humanité gazetesine yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kapıya geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi."

Saldırganlar, binadan çıkarken bir süre polisle çatıştı. Bu çatışmada iki polisin vurulması görüntülere de yansıdı.

Yaralılara ilk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri, ölenlerin başlarından ve göğüslerinden vurulduğunu söyledi.

2011'de de saldırıya uğramıştı

Olayda hayatını kaybeden 4 karikatürist arasında derginin 2009'dan bu yana genel yayın yönetmenliğini yapan Stephane Charbonnier de bulunuyor.

Paris Savcılığı, saldırıda dergide çalışan dört karikatürist ile iki polisin de arasında bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 4'ü ağır 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

2011 Kasım'ında da kapak sayfasına Hazreti Muhammed'i temsil eden bir resim koyarak tepki çeken dergi, bir süre sonra saldırıya uğramıştı. Bu olaydan sonra derginin yeni binası polis koruması altındaydı.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen kişi ya da örgüt olmadı.

Reuters, AA

HABERE YORUM KAT

2 Yorum