1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ceyda Karan'ın Yalanı Ellerinde Kaldı
Ceyda Karan'ın Yalanı Ellerinde Kaldı

Ceyda Karan'ın Yalanı Ellerinde Kaldı

Dışişleri brifingine katılan gazeteci Ceyda Karan, 'ihanet dinlemesini dış istihbarat yapmış' iddiasını ortaya attı. Paralel medya bu yalana dört elle sarıldı.

14 Nisan 2014 Pazartesi 10:00A+A-

Paralel yapı, Dışişleri'ni dinleyerek sızdırmasının bedelini ödeyeceğini anlayınca, gazeteci Ceyda Karan'ın 'Dışişleri dış istihbarat dedi' sözüne sarıldı. Cemaat medyası 'Biz değil yabancılar yaptı' yayınına başladı. Toplantıya katılan gazeteciler ve bakanlık iddiayı çürüttü.

PARALEL YAPININ GÜVENDİĞİ DAĞLARA KAR YAĞDI

Hükümeti hedef alan 17 Aralık darbesi sürecinde Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli Suriye değerlendirme toplantısını dinleyerek Youtube'da servis yapan paralel yapı, suçunu örtmek için ilginç yollara başvuruyor. Paralel yapının medyası suçüstü durumdan kendini kurtarmak için, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı bilgilendirme toplantısına katılan Taraf yazarı Ceyda Karan'ın ihanet dinlemeleri için Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun 'Dış istihbarat olduğunu söylediği' sözlerini delil olarak kullandı.

Cemaat medyası kullandı

Gülen cemaati Ceyda Karan'ın '+1 TV'de Can Dündar'a yaptığı açıklamayı Samanyolu, Bugün, Kanaltürk TV ve Samanyoluhaber.com adreslerinden 'Dinleme dış kaynaklıymış' diye yayınlayarak dinlemenin dış kaynaklı olduğuna ilişkin kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Ancak, cemaatin kendini aklama yayınlarını toplantıya katılan diğer gazeteciler yalanlayarak Dışişleri yetkililerinin 'Ceyda Karan'ın aktardığı gibi bir açıklamalarının' olmadığını dile getirdi.

Dışişleri yalanladı

STAR'a bilgi veren üst düzey Dışişleri kaynakları, paralel medyanın çarpıtma yoluyla dikkatleri kendi üzerinden uzaklaştırmaya çabaladığını vurguladılar. Kaynaklar, özetle şunları kaydettiler: 'Bazı basın-yayın organlarında Dışişleri Bakanlığı'nda 13 Mart tarihinde yapılan toplantının dış istihbarat tarafından dinlenildiğine dair üst düzey bir yetkiliye atfen haberler çıkmaktadır. Söz konusu haber bizzat açıklamayı aktaran basın mensubu tarafından ve toplantıya katıldığını belirten diğer basın mensupları tarafından yalanlanmış olmasına rağmen bu haberlerde ısrar edilmesini anlamakta zorlanıyoruz.

Dikkatleri dağıtma çabası

Konu yargı aşamasındadır ve ilgili kurumlarımızca soruşturma devam etmektedir. Bahse konu şekilde bir açıklama söz konusu değildir. Buna rağmen gerçekleri çarpıtmayı hedefleyen iddiaların sürdürülmesi dikkatleri başka yöne çekmeyi amaçlayan çabalardır.'

TOPLANTIYA KATILAN GAZETECİLER KARAN'I DOĞRULAMIYOR

İsmet Berkan (Hürriyet): O toplantıda 10 kişiydik galiba. Ben işitmedim öyle bir şey. Diğer arkadaşlara da sorun. Yazı yazmadım yazanlar oldu; kimse söz etmedi. 'Dış istihbarat yapmıştır' duymadım. Hatırlamıyorum notları. Chatham House kuralları vardır. O kurallar çerçevesinde yapıldı. Toplantıya atıf oluyor ama isim yazmıyorsunuz.

Kulakları olan herkes duydu

Yıldıray Oğur (Türkiye): İstanbul'da 10 gazetecinin katıldığı Chatham House usulü bir bilgilendirme toplantısıydı. Buna rağmen neredeyse konuşan yetkilinin tarif edilmesi, üstüne üstlük bize emanet ettiği sözlerinin çarptırılması gazetecilik açısından hiç şık olmadı. O toplantıda tabii ki Dışişleri'ndeki dinlenip sızdırılan toplantı hakkında da konuşuldu. Tam tersine sorular üzerine 'dış istihbarat ihtimalinin zayıf olduğu' net bir şekilde söylendi. Küçük bir salondu, kulakları olan herkes de duydu bunu.

'Dış kaynaklı' duymadım

Barçın Yinanç (Hürriyet Daily News): Off the record bir toplantı olduğu için bir şey söyleyemem. Ben 'Dinleme dış kaynaklı' diye bir şey duymadım.

Manipülasyon yapıyorlar

Nagehan Alçı (Milliyet): Bakanın da talimatıyla kapalı toplantı yapıldı. Neler oluyor diye bilgilendirildik. Pek çok şey konuşuldu. Youtube'deki o toplantı neden yapıldı, Süleyman Şah'ı kim sardı? 12 Mart'ın ertesi günü toplantının organize edildiğini, gelişmelerin değerlendirileceği ana toplantı öncesindeki 59 dakikalık toplantı olduğu, 13 dakikaya düşürülüp Youtube'ye konulduğu... Kimin yaptığıyla ilgili bir şey denmedi. 'Dış istihbarat' açıklaması tamamen manipülasyon. Ceyda'nın kendi yorumu sanki Dışişleri'nin yorumu gibi aksettirilmiş. O toplantıda 'Bize dışarıdan yapıldı' denilmedi. O günkü toplantının Suriye'ye savaş açmak için değil, IŞİD ile, güvenlikle ilgili olduğunu söyledi. Bunlar üzerinden yanlış bilgilendirmeyle fotoğraf çekilmiş.

'Dış kaynak ihtimali zayıf'

Aslı Aydıntaşbaş (Milliyet): Suriye'deki son durum ve Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri Süleyman Şah Türbesi'nin son durumu konuşuldu. Söz konusu kayıtla ilgili toplantıda benim çok net duyduğum Süleyman Şah türbesiyle ilgili son durum anlatıldı. Toplantıdaki yetkililere kaydın dış istihbarat kaynaklı olup olmadığını sorduk. Bize, dış istihbarat kaynaklı bir dinleme olmadığı yanıtı verildi. Hatta, yetkili bunun 'Dış kaynaklı olması zayıf kanaatindeyim' dedi. Görüştüğüm bir dizi yetkili ise yine bu kaydın dış istihbarat kaynaklı değil daha ziyade içerden yapılmış bir dinleme olduğu görüşündeler. Dinlemenin kaynağı araştırılıyor. Bizlere söylenen dış istihbarat kaynaklarının bu toplantıyı dinlemiş olsalar bile sızdırmalarının mantıklı olmadığı.

Star

HABERE YORUM KAT

2 Yorum