1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Cerablus'u Ele Geçirme Operasyonu
Cerablus'u Ele Geçirme Operasyonu

Cerablus'u Ele Geçirme Operasyonu

Direnişçiler, Cerablus’u PYD’den önce IŞİD’den almak için hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye operasyona havadan destek verecek. Obüsler de harekât boyunca teyakkuzda olacak. TSK, direnişçilere radar desteği de sağlayacak.

22 Ağustos 2016 Pazartesi 06:39A+A-

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde kurmaya çalıştığı koridoru bölmek için direnişçilerle Türkiye ortak bir harekât planı hazırladı. 500'ü aşkın direnişçi, operasyon için hazırda bekliyor. Cerablus'u IŞİD'den alıp PYD'den önce ele geçirmek için operasyon hazırlıklarını yürüten direnişçilere operasyon esnasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de havadan destek verecek. Direnişçilere radar desteği de sağlayacak olanTSK'nın obüsleri de teyakkuzda olacak.

IŞİD Yine PYD'ye Yer Açacak!

Stratejik önemdeki Cerablus kenti, Karkamış'ın hemen karşısında bulunuyor. Savaş öncesi faal olan Karkamış Sınır Kapısı da Cerablus'a açılıyordu.

PYD'nin Menbiç kentini ele geçirmesinin ardından öncelikli olarak Cerablus'a saldıracağı ve ülkenin kuzeyinde kurmak istedikleri koridoru tamamlamaya çalışacakları belirtiliyor.

Savaş boyunca direnişçilerden ele geçirdikleri bölgeleri bir müddet sonra PYD'ye bırakan IŞİD'in Cerablus'tan da çekilme hazırlıklarını hızlandırdığı bildirildi.

Sınırda Yasak Bölge İlan Edildi

Türkiye üzerinden Cerablus operasyonuna katılacak direnişçi grupların arasında Festakim Kema Umirt, 13. Fırka, Ahrar Şarkiye, Feylaku’ş-Şam, Liva Ahrar, Sultan Murad da yer alıyor.

Sahada çarpışacak gücün 500'den fazla olacağı ifade edilirken Gaziantep Valiliği ise önceki gün Suriye sınırındaki yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda geçici güvenlik bölgesi ilan etti. Güvenlik bölgesi, Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A Maddesi uyarınca ilan edildi. Beşkılıç ile Türkyurdu arasında ilan edilen güvenlik bölgesine 15 gün boyunca araç ve sivil girişi yasaklandı.

PYD’ye Zaman Kazandırmak

Gaziantep'teki vahşi saldırının ise, direnişçilerin Türkiye desteğiyle Cerablus'a operasyon başlatma hazırlığının son aşamaya geldiği bir zamana denk gelmesi dikkat çekiyor.

Güvenlik kaynakları, Gaziantep'teki saldırının Rusya tarafından bir süredir bombalandığı için zor duruma düşen PYD'ye zaman kazandırılmak için kurgulanan bir katliam olma ihtimaline dikkat çekiyor.

IŞİD'in Cerablus'u PYD'ye bırakmak için çekildiğine dikkat çeken yetkililer, saldırıyla ABD desteğiyle Cerablus'a saldırmak için hazırlanan PYD’ye zaman kazandırılmaya çalışıldığını belirtti.

İddiaya göre, IŞİD sosu verilmiş bu saldırının ardından ülke içinde Suriyelilere yönelik bir tepkinin de tırmandırılmaya çalışıldığı ve Türkiye'deki etnik fay hatlarının harekete geçirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

suriye_cerablus_harita.jpg

Hazırlık Başladı

Suriye’de direnişçilerin, IŞİD'in kontrolündeki Halep'in Cerablus ilçesini almak için operasyon hazırlığında olduğu bildirildi. Direnişçi birlikler, Halep'in kuzeyinde oluşturulmak istenen “güvenli bölge”deki Azez, Mari üçgeninde yer alan Cerablus'a operasyon hazırlığında.

ABD destekli “Suriye Arap Koalisyonu” (SAK) ile PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, Halep'in Menbiç ilçesini iki hafta önce IŞİD'den almasının ardından operasyon öne alındı.

Komutanlarını Çekti

Direnişçi birliklerin, Azez ilçesinin doğusundaki Çobanbey beldesini IŞİD'den almasının ardından örgüt, Cerablus'taki üst düzey komutanlarını ilçeden çekti. Saha komutanlarının da aralarında bulunduğu kişilerin, el-Bab ilçesine gittiğini ifade etti.

“İyi Bir Fırsat”

SAK komutanlarından Ebu Reşit, Haseke'de PYD ile rejim güçleri arasında çıkan çatışmaların, direnişçilerin yararına olacağını belirterek, bu durumun direnişçilerin, Cerablus'u IŞİD'den almak için değerlendirmesi gereken iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Kaynak: Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT