1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Cephetun Nusra, Irak Kaidesi’ni Doğrulamadı!
Cephetun Nusra, Irak Kaidesi’ni Doğrulamadı!

Cephetun Nusra, Irak Kaidesi’ni Doğrulamadı!

Nusret Cephesi Irak İslam Devleti'ne atfedilen ve Cephe'nin El Kaide ile birleştiği haberini reddetti. İşte Cevlani'nin açıklaması...

10 Nisan 2013 Çarşamba 15:08A+A-

HAKSÖZ-HABER

Irak İslam Devleti adını kullanan Irak el-Kaide örgütü adına dün yapılan ve Nusra Cephesi ile tek bir yapı oluşturulduğuna dair açıklama Cephetun Nusra tarafından doğrulanmadı.

Cephetun Nusra’nın lideri olduğu iddia edilen Ebu Muhammed Cevlani’ye ait ses kaydıyla yapılan açıklamada “En-Nusra Cephesi’nin oğulları Şeyh Eymen Zevahiri’ye bağlılıklarını bildirirler.” ifadesinin hemen ardından, Irak Kaide örgütü adına Ebu Bekir el-Bağdadi tarafından dün yapılan ve Cephetun Nusra ile birliktelik duyurusu “bize danışılmadı” ifadesiyle reddedildi.

Suriye Halkına Teminat

Irak İslam Devleti sancağıyla da, onu taşıyan, canlarını ve kanlarını bu uğurda feda eden yiğitlerle de onur duyuyoruz ama Cephetun Nusra çizgisini değiştirmeyecektir!” ifadelerinin yer aldığı Cevlani’nin açıklamasında “Suriye’deki kardeşlerimize bir kere daha ilan ediyoruz ki, sizin yakından tanıdığınız en-Nusra Cephesi sürdürdüğü imajını koruyacak ve el-Kaide‘ye bağlılığımız izlediğimiz politikalarımızı etkilemeyecektir!” denildi. 

***

PressMedya’da yer alan haberde de Nusret Cephesi (Cephetun Nusra) lideri Şeyh Muhammed Fatih el Cevlani'nin açıklamasına genişçe yer verildi. Cevlani, Irak El Kaide'sinden sadece hayır ve iyilik bildiklerini ancak hareketlerin böyle bir birleşme kararının olmadığını açıkladı.

Cevlani, açıklamasında diğer direniş gruplarına da seslenerek asla kendilerinden ayrı bir biçimde Suriye halkının kaderi ile alakalı kararlar almayacaklarını ve istişare edeceklerini belirtti. Amaçlarının Suriye'nin mazlum halkını korumak olduğunu belirten Şeyh Muhammed El Cevlani "Değerli Şeyh" olarak hitap ettiği Ebubekir el Bağdadi'ye de Suriye halkının hak ve hassasiyetlerini muhafaza etmesini rica etti.

“İslam Devleti Eğitimle ve Tedricen Mümkündür!”

İslam devletinin ancak Müslümanlar arasında kaynaşma, eğitim ve tedricen mümkün olduğunu belirten Nusret Cephesi lideri İslam devleti ilanının asla acele olmaması gerektiğini belirtti.

Suriye'de İslam'ın aktör ve hâkim olmasının ancak Suriye'nin değerli âlimleri, Şam halkının önde gelenleri ve hem Suriye içinden hem de Suriye dışından önde gelen münevver ve aydın fikir adamlarının desteği ve katkısıyla mümkün olduğunu belirtti. Şeyh Cevlani, Suriye'de Küresel Cihad'ın on yıllar boyunca edindiği tecrübeden, uzun tarihten, usulden ve Şer'i Siyasetten bağımsız hareket etmeyecekleri konusunda Suriye halkını temin etti.

Nusret Cephesi lideri Suriye halkının canını, malını ve namusunu korumak için başladıkları cihadlarında bu sözlerinde duracaklarını ve siyasetlerini değiştirmeyeceklerini de açıkça beyan etti.

Cevlani, Irak El Kaide'sinin biat davetini nazikçe reddetti ve Küresel Cihad Hareketi lideri Dr. Eymen el Zevahiri'ye selamlarını iletti.

Bilindiği gibi Irak El Kaide'si Irak direnişi süresince ciddi taktik ve usul hataları yapmış El Kaide merkez liderliği hareketin hatalarını düzeltmesi için tavsiye ve eleştirilerde bulunmuştu.

Irak El Kaide'sinde bulunan strateji ve usul hatalarını ve halktan kopuk siyasetini değiştirmek için Usame bin Ladin Abdulhadi El Iraki isimli Irak'lı önde gelen bir ilim adamı ve stratejisti Irak'a lider olarak atamış ancak Türkiye Gaziantep'te tutukladığı Abdulhadi El Iraki'yi Guantanamo'ya sevkedilmek üzere ailesi ve dört çocuğu ile beraber ABD'ye BM kurallarına muhalefet ederek teslim etmişti.

El-Bağdadi’nin Açıklaması

Dün yer verdiğimiz bir habere göre İnternet ortamında bazı web sitelerinde yayınlanan açıklamasında Ebubekir el Bağdadi, “Nusret Cephesinin Irak İslam Devleti’nin bir parçası olduğu gerçeğini Şam halkına ve tüm dünyaya ilan etmenin vakti gelmiştir.” demişti. Ve bundan böyle bu iki grubun Irak ve Şam İslam Devleti adıyla tanımlanacağı duyurmuştu.

Ancak Abdulkadir Şen’in haberine göre bu açıklamanın gerçekte Ebubekir el Bağdadi'ye ait olup olmadığı bilinmemekle beraber Bağdadi'nin tutuklanmış olma ve kendisine zorla bu tür bir açıklama yaptırılmış olma ihtimali de bulunuyor. Açıklama CIA yanlısı analiz sitelerinde sevinçle karşılanmıştı. 

HABERE YORUM KAT