1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Cenevre’de Bahane Çok, Çözüm Yok!
Cenevre’de Bahane Çok, Çözüm Yok!

Cenevre’de Bahane Çok, Çözüm Yok!

BM Güvenlik Konseyi ile 2 buçuk saatlik toplantısından sonra konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, en az 2 ya da 3 haftadan önce yeni bir Suriye görüşmesi olmayacağını açıkladı.

27 Mayıs 2016 Cuma 11:12A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye görüşmelerinin mümkün olabildiğince hızla gerçekleştirmek istediğini BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bildirdiğini, ancak bunun 2 ya da 3 haftadan önce olmayacağını belirtti.

De Mistura, özellikle şiddeti durdurma ve insani yardımlar konularında bir gelişme görmek istediği tekrarladı.

Perşembe günü BMGK toplantısından önce Cenevre’de basının sorularını cevaplayan de Mistura, Ramazan ayında Suriye görüşmelerindeki yeni turun tarihinim belirlenemeyeceğini belirtmişti. "Ramazan’da taraflar savaşabiliyorsa barış görüşmelerine de katılabilmeli’ diyen de Mistura, görüşmelerin güvenilir olabilmesi için insani yardım ve şiddetin durdurulması konularında bir gelişme kaydedilmesi gerektiğini belirtmişti.

Ateşkes ve insani yardımlarda gerileme

Suriye’de ABD ile Rusya arasında varılan bir anlaşmayla 27 Şubat 2016’da yürürlüğe giren 'şiddeti durdurma’ anlaşmasında Nisan ayından bu yana büyük bir gerileme yaşandı. Özellikle Halep bölgesinde şiddetli bombardıman ve çatışmalar yaşanmıştı.

2016’nın başında Cenevre’de siyasi sürecin başlamasıyla Suriye’de ivme kazanan, kuşatma altındaki bölgelere İnsani Yardım ulaştırma çalışmalar da büyük ölçüde yavaşladı. Rejimin önden bir onay vermesine rağmen Şam’ın kırsalında kuşattığı Darayya bölgesinin sınırlarına ulaşan BM yardım konvoyunu engellemesinden sonra Viyana’daki Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında havadan yardım kararı alınmıştı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT