1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cenevre “Barış” Görüşmelerinin İkinci Turu Başladı
Cenevre “Barış” Görüşmelerinin İkinci Turu Başladı

Cenevre “Barış” Görüşmelerinin İkinci Turu Başladı

Suriye'deki krizi sona erdirmek amacıyla düzenlenen Cenevre "barış" görüşmelerinin ikinci turu, İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

10 Şubat 2014 Pazartesi 12:30A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yapılan görüşmelerin ilk gününde, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, muhaliflerin oluşturduğu heyetle bir araya geldi. 

İbrahimi'nin ilerleyen saatlerde Beşşar Esed rejimini temsil eden heyetle görüşmesi bekleniyor.

Görüşmelerin, ocak ayında yapılan ilk turunda somut bir ilerleme sağlanamamış ancak Özel Temsilci İbrahimi görüşmelerde ortak bir zemine ulaşıldığını bildirmişti.

İlk turk görüşmelerde taraflar, Suriye'de üç yıl önce olayların başlamasından bu yana ilk kez aynı odada bir araya gelmiş ancak birbirleriyle doğrudan değil, İbrahimi aracılığıyla iletişim kurmuşlardı.

Cenevre görüşmelerinin birinci turunda öncelikle insani yardımların özellikle kuşatma altındaki Humus'a ulaştırılması konuşulmuştu. Geçen hafta Humus’ta üç günlük bir ateşkes sağlanarak 600 civarında sivilin tahliyesi sağlandı. 

İkinci tur görüşmelerde de ilk etapta Suriye'deki bazı bölgelere insani yardımın ulaştırılması için kısmi ateşkes ilan edilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

Suriye’de 2011’de başlayan çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybederken, 9,5 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

(AA)

 

HABERE YORUM KAT