1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Cenevre-3 ve Emperyalist Rusya’nın Muhalefeti Bölme Planı
Cenevre-3 ve Emperyalist Rusya’nın Muhalefeti Bölme Planı

Cenevre-3 ve Emperyalist Rusya’nın Muhalefeti Bölme Planı

Al-Ahram Weekly yazarı Basil Kudat, emperyalist Rusya’nın Cenevre-3 görüşmelerine katılacak Suriye muhalefetini bölme planlarına dikkat çekti.

22 Ocak 2016 Cuma 19:56A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye krizine siyasi çözümü öngören BMGK 2254 nolu kararı çerçevesinde İsviçre’de yapılması planlanan Cenevre-3 görüşmelerine sayılı günler kaldı. Suriye muhalefeti tek listeden oluşan bir müzakere heyeti ile görüşme masasına oturmaya hazırlanıyorken emperyalist Rusya’nın masada Esed’in elini güçlendirme ve Suriye muhalefetini bölme planları işlemeye devam ediyor.

Konuyla ilgili son durumu tahlil eden bir yazı kaleme alan Al-Ahram Weekly yazarı Basil Kudat, emperyalist Rusya’nın muhalefeti bölme planlarına dikkat çekti.

Emperyalist Rusya İki Heyetli Muhalefeti Bölme Planına Alıcı Arıyor!

“Rusya'nın Bölücü Planları” başlıklı İngilizce yazısında emperyalist Rusya’nın muhalefeti bölme atraksiyonlarına dikkat çeken Basil Kudat, Rusya’nın De Mistura’yı rejimin onayladığı unsurlardan örülü bir müzakere heyetini muhatap almaya ikna etmeye çalıştığını kaydetti.   Buna karşılık Suriyeli muhaliflerin De Mistura’yı Moskova’nın bu dayatmasını kabulü durumunda Cenevre-3 görüşmelerini boykot etmekle tehdit ettiğini belirten Kudat, Rusya’nın bunun üzerine iki heyetli bir plan geliştirerek muhalefeti bölme planını devreye soktuğunu söyledi.

Emperyalist Rusya’nın Esed’siz geçişi savunan ana muhalif heyeti dengeleyecek ve Esed’li geçiş planına itiraz etmeyecek ikinci bir müzakere heyeti teklifini ilk olarak Suriye Demokratik Forumu Başkanı Samir Eita’ya ilettiğini belirten Kudat, Eita’nın Riyad’da oluşan mutabakatın olumluluğuna vurgu yaparak bunu reddettiğini kaydetti. Rusya’nın iki heyetli müzakere teklifine mazhar olan bir diğer şahsın da Reem Türkmeni isimli bir aktivist olduğunu belirten Kudat, Türkmeni’nin de bunu muhalefetin çıkarına olmadığı gerekçesiyle kabul etmediğini ifade ediyor.

Müzakerelerin Başlaması İçin Gerekli Şartlar Henüz Oluşmadı

25 Ocak’ta başlaması planlanan Cenevre-3 müzakerelerinin sağlıklı yürüyebilmesi için gerekli şartlar arasında olan saldırıların durdurulmasının henüz söz konusu olmadığını belirten Basil Kudat, “Bu koşulların hiçbiri bugüne kadar karşılanmadı. Aksine şehirlerin bombalanmasında son haftalarda artış bulunmaktadır. 2016 yılının ilk haftasında, Ruslar muhalefetin kontrolündeki bölgelere yaklaşık 1.000 hava saldırısı gerçekleştirdi. Ayrıca, Suriye rejiminin açlıktan ölümleri getiren çeşitli kasaba ve şehirlere yönelik kuşatması devam ediyor.” diye yazdı.

*

Dileyen okurlarımız söz konusu İngilizce yazıyı aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilir:

Russia’s divisive plans

HABERE YORUM KAT