1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Cemevleri ibadethane statüsüne alınsın talebi makûl mü?
Cemevleri ibadethane statüsüne alınsın talebi makûl mü?

Cemevleri ibadethane statüsüne alınsın talebi makûl mü?

Isparta’da Cemevi açılışında "tek bir mezhebi temsil ve Cemevini ibadethane statüsüne kabul etmeyen Diyanet" söylemlerinde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan'ı Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yerinden kalkarak susturdu.

25 Eylül 2021 Cumartesi 19:45A+A-

HAKSÖZ HABER

İslam’da camiler ve mescitler haricinde ibadethaneler olmadığı bilinirken Cemevleri, “İslam dahilinde ibadet statüsüne alınmayı” kendisine nasıl hak görebiliyor? 

“İslam'da cami ve mescitler haricinde ibadethaneler var da Müslümanlar mı bilmiyor?” sorusuna da muhatap kalan Alevilerin verdikleri tutarsız cevapların yanında bir de ısrarla Cemevlerini ibadethane statüsüne aldırmaya çalışmaları, tutarsız bir ideolojinin yansıması olarak görülüyor.

Isparta’da Cemevi açılışında Diyaneti, “Tek bir mezhebi temsil", "Cemevlerine ibadethane statüsü verdirmeyen kurum" şeklinde lanse eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan’ın konuşmasını, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yerinden kalkarak Kaplan’ın bulunduğu kürsüye doğru yürüyerek engelledi.

Alevi kurumunun başkanı olduğunu bu tarz konuşmalarda bulanabileceğini ve bunun Alevilerin hakları olduğunu ifade eden Gani Kaplan, Açılışını gerçekleştirdiğimiz Cemevinin yasalarda kabul görmediğini biliyoruz. Alevilerin ibadethanelerin yasal statüsünü kabul etmeden bizlere hizmet vermenin bir anlamı yok. Aleviler açısından bu zul'dür. Cemevleri kırmızı çizgidir diyen Diyanet de bizler için kırmızı çizgidir. Diyanet’in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez. Önceden hepimiz şikayet ederdik Genelkurmay'ın vesayetinden ve ülke siyaseti üzerindeki etkisinden. Şimdi o kalktı. Şimdi Diyanet üzerimize çöktü. bugün siyasetin üzerinde adeta şeyini yürütüyor... dedi.

Diyanet’in Alevilere yönelik ayrımcı tutum ve müdahaleleri olduğunu iddia eden Kaplan’a konuşması devam ettiği esnada Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yerinden kalkarak Kaplan’ın bulunduğu kürsüye doğru yürüyerek tepki gösterdi. Başdeğirmen, Kaplan’ın kürsüden indirilmeden programa devam edilmeyeceğini söyledi.

Cemevlerini ısrarla bir ibadethane saydırmaya çalışan kimi Alevi isimlerin İslam ile olan ilişkileri sorgulanmaya açık hale gelirken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a ve Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik ‘tek bir mezhebin temsiliyeti yapılıyor’ söylemi Cemevlerini ibadethane statüsüne aldırmak için adeta bir  argüman olarak kullanıldı.

Camiler haricinde ibadethanesi olmayan İslam’a Cemevlerini ibadethane statüsünde kabul ettirmeye çalışan Alevi dernekleri, ‘kendilerini bir mezhep olarak mı, bir din olarak mı görüyor?’ sorularına muhatap kalmaya devam ediyor.

Tutarsız ideoloji ve din yorumuyla söylem üreten, politika geliştiren Alevilik, kendisini dayatmaya çalıştığı Müslümanlara karşı nasıl bir sorumluluğa sahip merak ediliyor doğrusu!

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan’ın konuşması ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in yerinden kalkarak engellediği anlar,

 

HABERE YORUM KAT

11 Yorum