1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çelik: "Mursi'yi Takdir Etmek Gerekiyor"
Çelik: Mursiyi Takdir Etmek Gerekiyor

Çelik: "Mursi'yi Takdir Etmek Gerekiyor"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Mısır'daki askeri darbeye ilişkin, "Mursi'nin boyun eğmeyen tavrını takdir etmek gerekiyor" dedi.

04 Temmuz 2013 Perşembe 00:42A+A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Mısır'daki krize ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, bu ülkede halkın iradesiyle seçilmiş iktidara karşı önce muhtıra verildiğini şimdi de fiili olarak darbenin gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu darbenin dış desteği de var. Bazı batı ülkeleri, Müslüman Kardeşler hareketinin iktidara gelmesini hazmedemediler, hazmetmek istemediler. Önce meydanları hareketlendirdiler, sonra muhtıra verdiler, şimdi de darbeyi yaptılar" diye konuştu.

Mısır'daki tablonun 1960 ve 1980 darbelerinde Türkiye'de yaşananlara benzediğini dile getiren Çelik, "Bu, geri kalmışlık göstergesidir, bu tablonun Mısır'da yaşanması bizi üzüyor. İran, Mısır dost ve kardeş ülkedir. İslam ülkeleri içerisinde önemli bir yere sahiptir" ifadesini kullandı. 

Askerler ekonomiyi düzeltemez

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Bileğinin hakkıyla" seçimleri kazandığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Muhammed Mursi, ordunun tavrına direnir mi, direnirse iç çatışmalar çıkar mı? Bunu şimdilik bilemiyoruz ama ordunun 2 gün önce verdiği muhtıra karşısında Mursi'nin boyun eğmeyen tavrını takdir etmek gerekiyor. Mursi'nin tanklara, toplara direnecek hali var mı? Bunu bilemiyoruz. Mursi taraftarları, ordu ve Mursi karşıtlarıyla çatışırsa kan dökülür. Bunu tasvip etmeyiz. Ancak Mursi ve Mursi yanlıları, 'bu darbeyi içine sindirsin' demiyoruz. Mursi'yi iktidara getiren geniş kitlelerin kendi oyuna, kendi namusuna sahip çıkması gerekiyor."

Demokrasiye inanan herkes darbeye karşı dik durmalı

Mısır'da yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu da "Çatışma istemiyoruz ama Mısır halkının darbelere karşı tepkilerini, direncini göstermesi gerekiyor" dedi.

Mısır'da gerçekleşen askeri darbenin, Türkiye'de de bazı kesimler tarafından destek görmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Çavuşoğlu, "Bunu utançla izliyoruz. Demokrasiye inanan herkes darbeye karşı dik durmalı. Dualarımız Mısır'da kardeş kanı dökülmemesi için. Biz darbelere, demokrasiye her türlü müdahaleye karşıyız. Kaygılarımız var. Çatışma istemiyoruz ama Mısır halkının darbelere karşı tepkilerini, direncini göstermesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Loğoğlu: Askerin siyasete karışmasını uygun bulmuyoruz

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Faruk Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'daki gelişmelerin çok hızlı yaşandığını söyledi.

CHP olarak Mısır'da daha fazla gerginlik istemediklerini vurgulayan Loğoğlu, her yerde olduğu gibi askerin siyasete karışmasını da uygun bulmadıklarını kaydetti.

Mısır'da yaşanan gelişmelerin, Hüsnü Mübarek'in iktidardan indirilmesi ve Arap Baharı ile başlayan demokratikleşme sürecini sekteye uğratacağını dile getiren Loğoğlu, bu durumun, ülkeye demokrasinin gelmesini de geciktireceğini belirtti.

Gelişmelerin Arap dünyasına da olumsuz yansımalarının olacağını savunan Loğoğlu, "ordunun yönetime el koymasının gerginliği önleyeceği" yönündeki nitelendirmelere karşın,  bu durumu kaygıyla karşıladıklarını ifade etti.

Mısır halkını demokrasiye sahip çıkmaya çağırıyorum

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Bir yıl önce halkın tercihiyle iş başına gelen Mursi'nin bu akşam bir askeri darbeyle devrilmesini de bu bağlamda kabul etmiyor, insan hak ve hürriyetlerine vurulmuş en büyük darbelerden biri olarak görüyoruz. Mısır'daki darbede, uluslararası emperyalist güçlerin parmağının olduğu çok açık ve kesindir.

Kardeş  Mısır halkının özgürlüğünü, güvenliğini ve refahını tesis etmek için çalışan, meşru Mursi hükümetinin gayrimeşru yollarla görevden uzaklaştırılmasında israil ileMısır arasında varolan Camp David sözleşmesini tasfiye etme girişiminin de etkili olduğu düşüncesindeyiz."

Mısır'daki darbenin kısa bir süre önce Türkiye'de yaşanan hadiselerin değerlendirilmesi açısından iyi bir ders ve örnek olduğunu da vurgulayan Destici, "Mısır halkına 'geçmiş olsun' diyorum, Mısırlı kardeşlerimizi demokrasiye, iradelerine ve seçtiklerinin yanında durup sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT