1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Çavuşoğlu:" S400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil"
Çavuşoğlu:" S400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil"

Çavuşoğlu:" S400'lerin Ukrayna'ya verilmesi söz konusu değil"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen mülakatta açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "S-400'ler Ukrayna'ya verilsin" polemiğiyle ilgili "S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil." dedi.

26 Mart 2022 Cumartesi 20:28A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katarda düzenlenen Doha Forumu'nda Ukrayna savaşı ile ilgili soruları cevaplandırdı.

Gündemde oldukça yer kaplayan S400’lerin Ukrayna’ya verilmesi iddialarına değinen Bakan Çavuşoğlu, "S400'ler zaten Türkiye'ye geldi. Birileri S400'ler Ukrayna'ya verilsin dedi. Sanırım ABD tarafından söylendi bu sözler. Bu söz konusu bile olamaz. Türkiye'nin daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı var mı? Tabii ki var. Biz müttefiklerimizden bunu alamazsak başka kaynaklara yöneliriz. Şimdi ihtiyaçlarımızın yüzde 70'inden fazlasını üretebiliyoruz. Hava savunma sistemimiz de olacak. Bu bağlamda baktığımızda biz hala diğer alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Fransız ve İtalyan mevkidaşları ile görüştü. Şimdi bu iki ülke ortak üretimi Türkiye'de yapmak ya da hava savunma sistemlerini bize satmak konusunda biraz daha ciddiler.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın Lavrov'la ilgili sözleri sorulan Çavuşoğlu, "Biz arabulucuyuz ve bu noktada tarafsız olmalıyız. Bir yorum yapmamız doğru olmaz. Bizim işimiz her iki tarafında bu sorunu çözebilmesine yardımcı olabilmek. Sonuçta kararı Zelenski ve Putin verecek. Biz onları da bir araya getirmek istiyoruz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti; Ukrayna şunu anladı NATO üyeliği olmadı, olmayacak da. Bir çok üye Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliğine karşı. Ukrayna bunu net bir şekilde anladı. Ukrayna'nın Batı ile Rusya arasında seçim yapma şansı yok. Denge politikası olması lazım. Biz de NATO üyesiz. Rusya ile bir çok zorlu konuda beraber çalışıyoruz. Ukrayna'nın da daha dengeli bir politika izlemesi lazım. Mevcut durum hepimizi etkiliyor. Bizim her iki tarafla da mükemmel ilişkilerimiz var. Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. 2 partner olan ülke var burada. Bu durum sadece bizi değil hepimizi etkiliyor. Bir an önce çözüm bulmalıyız.”

HABERE YORUM KAT