1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çavuşoğlu: PYD Davet Edilmişse Boykot Ederiz
Çavuşoğlu: PYD Davet Edilmişse Boykot Ederiz

Çavuşoğlu: PYD Davet Edilmişse Boykot Ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'nin Cenevre'deki Suriye toplantısına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceklerini açıkladı.

26 Ocak 2016 Salı 19:20A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada PYD'nin Cenevre'deki toplantıya davet edilmesi durumunda toplantıyı boykot edeceklerini açıkladı. Al Jazeera'ya açıklama yapan PYD sözcüsü ise Salih Müslim'in de dahil olduğu PYD yöneticilerinin "Demokratik Suriye Meclisi" çatısı altında davetiye aldığını söyledi. 

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Cenevre'de Suriye barış görüşmelerinde eğer PYD masada olursa Türkiye görüşmelere katılmayacak, yani boykot edecek. Giderler başka yerde görüşürler o ayrı bir şey, ama müzakere masasında terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin tutumu nettir. Muhalefetin de bunu kabul etmesi mümkün değildir. Terör örgütleriyle iç içe olmak onların da imajını bozar, onlara yarar değil zarar verir."

"PYD, PKK aynı terör örgütü"

Çavuşoğlu, PYD ile PKK'nın aynı olduğunu belirterek "Biz bir an evvel müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Suriye'de kesin çözüm siyasi çözümdür. Muhalefeti sulandırmak isteyen ülkeler, Rusya başta olmak üzere, ek isimler dayatmaya başladılar. Bunlar rejimin kuklası olan isimler. PYD hangi sıfatla burada olacak? PYD, PKK aynı terör örgütü. Terör örgütü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi? Kesinlikle olamaz çünkü bunlar terör örgütü" diye konuştu.

"Batı ülkeleri ve De Mistura PYD'nin katılmayacağını söyledi"

Çavuşoğlu, Batı ülkelerinin PYD'nin toplantıya katılmayacağını belirttiğini de söyledi:

"ABD, Fransa, İngiltere Dışişleri Bakanlarıyla görüştüm. Onların da söylediği net bir şekilde PYD'nin davet edilmeyeceği. Rejimle PYD birlikte çalışıyor. Müzakere muhalefetle rejim arasında olacak. Muhalefetin içinde de PYD gibi terör örgütleri olamaz" 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceğini söylediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Müzakere 2 grup arasında yapılacak. Tüm konuştuğumuz muhataplar De Mistura da aynı şeyi söyledi. PYD'nin buraya davet edilmeyeceği, Viyana'da aldığımız karar da budur" dedi.

PYD: Müslim davetiye aldı

PYD Sözcüsü İdris Nassan, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanlar İlham Ahmed ve Haysam Menna'ya, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ve çoğunlukla Kürtlerden oluşan Halk İradesi Partisi Genel Başkanı Kadri Cemil'e davetiye gönderildiğini söyledi. 

Reuters'e konuşan Müslim, "Görüşmelere davet edileceğiz ancak hangi pozisyonda davet edileceğimizi bilemiyoruz" demişti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü de katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamıştı. 

Suriye Demokrat Meclisi nedir ?

Suriye Demokrat Meclisi (SDM), PKK'nın Suriye kolu PYD’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokrat Güçleri’nin (SDG) siyasi kolu. SDM'nin üyeleri Aynen SDG'de olduğu gibi Kürt, Arap (Rakka Devrimciler Cephesi) ve Süryani isimlerden oluşuyor. Eş başkanları; Rusya’ya yakın bir isim olan muhalif Heysem Manna ve TEV-DEM olarak bilinen Kürtlerden oluşan Demokratik Toplum Hareketi’nden İlham Ahmed. Mennah, Baas Partisi iktidarının ‘Barışçıl yollarla’ değiştirilmesini savunan bir isim. Dış müdahaleye ve silahla mücadeleye yani Özgür Suriye Ordusu’na karşıtlığını  sık sık dile getiren ancak Rusya’nın dış müdahalesi konusunda yorum yapmayan bir isim.

SDM, Riyad toplantısıyla eşzamanlı olarak, yani 8-9 Aralık 2015 tarihlerinde Suriye’nin Haseke iline bağlı Malikiye kasabasında kuruldu. Malikiye’deki Kurucu toplantısından sonra SDM 10 Ocak 2016’da Cenevre kentinde ikinci toplantısını düzenledi.

Muhalifler henüz karar vermedi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Yüksek Müzakere Heyeti Sözcüsü Munzir Mahos ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkini görmedik. Davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. Konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. Bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız." dedi.

Kaynak: Al Jazeera, NTV, Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT