1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çavuşoğlu: 6 Bin Savaşçıya Giriş Yasağı Koyduk
Çavuşoğlu: 6 Bin Savaşçıya Giriş Yasağı Koyduk

Çavuşoğlu: 6 Bin Savaşçıya Giriş Yasağı Koyduk

Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşan gruplara silah verilmesi konusunda çekinceleri var. Dışişleri Bakanı, oluşturulacak NATO gücünün detaylarının da net olmadığını söyledi.

08 Eylül 2014 Pazartesi 12:50A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'dan Irak ve Suriye'ye giden yabancı savaşçılara ilişkin "Bugüne kadar bildirilen 6 binden çok kişi şu anda Türkiye'ye giriş yasağı listesindedir. Aynı şekilde binden fazla kişiyi yakaladık ve sınır dışı ettik" dedi.

Yabancı savaşçıların Türkiye'ye turist olarak geldiği için geçmişlerinin sadece geldiği ülkelerce bilinebileceğine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin her gelene Suriye'ye gidecek muamelesi yapmasının mümkün olamayacağını vurguladı. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bize bugüne kadar bildirilen 6 binden çok kişi şu anda Türkiye'ye giriş yasağı listesindedir. Aynı şekilde binden fazla kişiyi yakaladık ve sınır dışı ettik. Bu konudaki hassasiyetimizi NATO zirvesinde, işbirliği konusundaki kararlılığımızı gerçekten NATO'daki liderler de Obama da vurguladı. Biz, 'Bu konuda daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var. Özellikle istihbaratlarımız daha yoğun bir şekilde çalışsınlar' dedik. Biz bu mücadeleyi sürdürüyoruz işin doğrusu."

Kaynak ülkelerle işbirliği

Çavuşoğlu, Irak'ta ve Suriye'deki savaşların taraflarına bakıldığında bunlara 80 ülkeden 8 binden fazla kişinin katıldığını, bunlar arasında Türkiye üzerinden bu ülkelere girenlerin ve başka yerlerden geçenlerin de bulunduğunu bildirdi.

Terörle her zaman mücadele etmiş bir ülke olarak Türkiye'nin hassasiyetle çalıştığını, mücadele edebilmek için bu yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle de işbirliği içinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, ABD ve AB ülkelerinin bunlar arasında bulunduğunu söyledi.

'Silahlar PKK'nın eline geçmemeli'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşan gruplara silah verilmesi konusunda Türkiye'nin çekinceleri olduğunu ve  bunu muhataplarına ilettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, hem Irak ordusunun mezhebi yapısına, hem de PKK varlığına dikkat çekti. Irak ordusunun mezhebi yapısına dikkat çekti. Irak ordusunun yüzde 95'e yakınının bir mezhebe dayalı olduğunu betirten Çavuşoğlu; "Burada bunlara verilecek silahların nereye gideceğinin kontrolü söz konusu olmayabilir. Yeni oluşum, Irak'taki yeni yapılanma dikkate alınarak destekler verilmeli. Buraya giden silahlar terör örgütlerinin eline geçmemelidir. PKK'nın eline geçmemelidir. Biz de bu konudaki hassasiyetlerimiz gündeme getirdik" dedi.

Irak ordusu, mehzepçi ve ayrımcı politikalar izlemekle suçlanan Nuri Maliki döneminde Şii ağırlıklı bir yapı kazanmıştı. 

'Maliki rejiminin hatalarından herkes ders almış gözüküyor'

Maliki rejiminin hatalarından herkesin ders almış gözüktüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bu hataların bir daha tekrarlanmaması gerekiyor. Irak'ın sınır, toprak bütünlüğünün korunması gerekiyor. Irak'ın yer altı, yer üstü zenginliklerinden tüm Iraklıların faydalanması gerekiyor. Irak Anayasası kapsamında hiçkimsenin dışlanmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

NATO gücü belirsiz

Dışişleri Bakanı ayrıca NATO içinde oluşan tehditlere başından müdahale edebilmek için bir öncü güç oluşturma fikrinin gündeme geldiğini ancak bunun nasıl olacağı ve ne yapılacağı konusunda henüz karar verilmiş bir yapılanma olmadığını belirtti.

ABD, Sünni savaşçılardan oluşan IŞİD ile mücadelede bu bölgedeki nüfusu ağırlıklı olarak Sünni olan ülkelerin de katılmasını istiyor. Obama çarşamba günü IŞİD eylem planını açıklayacak.

Bu gücün sadece IŞİD ile mücadele için değil, Rusya tehtidine karşı da kurulması planlanıyor.

Kaynak: AA / Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum