1. HABERLER

  2. HABER

  3. Casusluk Çetesini Deşifre Eden Belge
Casusluk Çetesini Deşifre Eden Belge

Casusluk Çetesini Deşifre Eden Belge

Askerî casusluk çetesini, ilk olarak Hava Eğitim Komutanlığı’nın deşifre ettiği öğrenildi.

02 Şubat 2013 Cumartesi 11:52A+A-

Fuhuş ve şantaj yoluyla askerî bilgi ve belgeleri ele geçiren çeteyi, ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) deşifre ettiği ortaya çıktı. Komutanlığın, ilk operasyondan yaklaşık 1 yıl önce (9 Haziran 2011) hazırladığı raporda, personelle ilişki kuran Narin Korkmaz’ın casusluk yapabileceği uyarısında bulunuluyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre İzmir Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmadan önce Hava Eğitim Komutanlığı’nın 2200-8848-12/İst.Ş.(1200170) sayılı istihbarat raporunda, çete yöneticilerinden Narin Korkmaz’ın çok sayıda askerî öğrenci ve personelle ilişkisi olduğu kayıtlara geçti. TSK tarafından soruşturmayı yürüten savcılığa gönderilen istihbarat raporunda, Korkmaz’ın, ilişkilerini görüntülü kayıt altına almış olabileceğinin altı çizilerek, “Bu kayıtları baskı/şantaj amacı ile kullanarak TSK’dan bilgi sızdırmak amacıyla kullanabileceği değerlendirilmektedir.” denildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı İzmir Hava Eğitim Komutanlığı’na ait istihbarat raporunda, askerî casusluk çetesi soruşturması kapsamında tutuklanan Narin Korkmaz’ın çok sayıda askerî personelle yakın ilişkisi olduğu belirlenerek, inceleme başlatıldığı öğrenildi. Zanlı Korkmaz hakkındaki iddiaların, inceleme, istihbarat raporu ve 7 adet tutanakla birlikte İzmir Hava Eğitim Komutanlığı’na iletildiği iddianamede yer aldı. Komutanlığın 22.05.2012 gün ve 2200-8848-12/İst.Ş.(1200170) sayılı savcılığa gönderdiği istihbarat raporunda Narin Korkmaz ile ilgili, “Hv. P. Yzb. Gençer Kıvrakdal, 2004-2007 yılları arasında Hv. Tek. Okl. K.lığı’nda 23’üncü Astsb Öğr. Bl. K.lığı’nda görev yürütmüştür. 2008 yılına ait ifade tutanaklarında 2006-2007 yıllarında Narin Korkmaz isimli bir bayanın, Hv. P. Yzb. Gençer Kıvrakdal’ın bilgisi dahilinde bazı personel ve öğrencilerle ilişkiler yaşadığı görülmüştür.” denildi.    

TSK’dan İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen raporda, Pilot Yüzbaşı Ahmet Gençer Kıvrakdal ile Narin Korkmaz’ın ilişkisinin 2007’den önceye dayandığı belirtildi. Kıvrakdal’ın dizüstü bilgisayarındaki ‘NAR’ isimli klasörde fotoğrafları bulunan kişinin Korkmaz olduğunun teyit edildiği belirtilen raporda, “Bayanın ismini bilerek yanlış beyan ettiği (Yeşim olarak ifade etmiştir), NAR isimli klasördeki fotoğrafların 2010 yılında çekildiği düşünüldüğünde en az 4 yıldır beraberliklerinin olduğu, bölük komutanlığı süresince bu bayanla ilişkiye giren astsubay öğrencilerini gözettiği, olayları kapattığı, kendisinin de ilişkiye girdiği, ilişkilerini görüntülediği, başka personel ile tanıştırdığı, Narin Korkmaz’ın astsubay öğrencilerine, ‘Gençer Yüzbaşı’yı çok iyi tanıyorum, bir sorununuz olursa yardımcı olabilirim.’ dediği, bu nedenle TSK’dan bilgi sızdırmaya çalışan çetenin üyesi olduğu ilgi ile ifade edilen Narin Korkmaz ile beraber hareket ettikleri değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

İstihbarat raporunun sonuç bölümünde, Narin Korkmaz’ın Havva ve Gamze G. isimli iki arkadaşının daha bulunduğu ve çok miktarda askerî öğrenci ve personelle ilişkilerinin olduğu belirtiliyor. Bu ilişkilerin görüntülü kayıt altına alınmış olabileceği ve bu kayıtların da TSK’dan bilgi sızdırmak amacıyla kullanılabileceği aktarılıyor. Savcılığa gönderilen bu rapor, TSK’nın askerî bilgi ve belgeleri ele geçiren çetenin varlığından, sivil savcılığın soruşturmasından çok daha önce haberdar olduğunu ortaya koydu.

Bu arada Oramiral Nusret Güner’in evine gizli kamera yerleştirildiğine dair bilgi notları ele geçirilen tutuklu sanık Astsubay Sunay Akkaya’nın, Türk vatandaşlığının yanı sıra Bulgaristan vatandaşı da olduğu belirlendi. Soruşturma sırasında sanık Akkaya’nın İzmir’in Bornova ilçesindeki evinde yapılan aramada, üzerinde Deniz Kuvvetleri’nde görevli Astsubay Akkaya’nın fotoğrafı bulunan Sevdalin Bilyanov Chavganov adına düzenlenmiş kırmızı pasaport bulundu.

 

HABERE YORUM KAT