1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Çapulcu" Boykotu Yaygınlaşıyor
Çapulcu Boykotu Yaygınlaşıyor

"Çapulcu" Boykotu Yaygınlaşıyor

Taksim Gezi Parkı'na destek verip 'Çapulcuyum' diyen şirketlere ve bankalara vatandaştan yoğun tepki var.

11 Haziran 2013 Salı 18:01A+A-
Garanti Bankası Genel Müdür Ergün Özen'in Taksim eylemcilerini destekleyen "Ben de çapulcuyum" sözleri vatandaşları ayağa kaldırdı. Türkiye’nin dört bir yayından Garanti Bankası’nı boykot haberleri geliyor. Sosyal medya aracılığıyla örgütlenen gruplar da boykot çağrısı yapıyor. 
 
Boykot, Garanti ile sınırlı kalmadı ve Gezi olaylarına destek verdiği ileri sürülen diğer şirketlere de sıçradı
 
ÖZEN NE DEMİŞTİ?
 
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bu süreçte bazı müşteriler kartlarını kapattı, bazıları mevduatlarını çekti. Ancak bunlar sınırlı ölçüde kaldı. Yaklaşık 95 milyar liralık mevduat içinde toplam 35-40 milyon lira mevduat çıkışı, yaklaşık 8.5 milyon kart içinde de 1,500 adet kart iptali oldu. Bunları anlayışla karşılıyoruz" demişti. Özen, eylemcilerin banka çalışanlarını değil bankayı protesto ettiğini belirterek, "Ben de onlara 'Bu bankayı çalışanlar yaratıyor. Çalışanlar da akşam iş çıkışında Gezi Parkı'na gidiyor ve protesto ediyor. Ben Gezi eyleminin yanındayım." demişti. Ardından da medyaya 'Ben de çapulcuyum' şeklindeki sözleri yansımıştı.
 
Garanti Bankası'na tepki olarak başlayan protestolarda onbinlerce kişi banka kartlarını iptal ettirirken bazı şirketlerin hisseleri borsada değer kaybetmeye başladı.
 
PROTESTO EDİLEN ŞİRKETLERDEN ÖNE ÇIKANLAR
 
YAPIKREDİ BANKASI: Başbakan Erdoğan olayların çıktığı ilk günlerde yaptığı açıklamada Koç grubunu hedef almıştı. Daha önce Koç Bank adı altında faaliyet gösteren Koç grubu, daha sonra Yapı Kredi Bankası'nı satın almış ve Koç Bank ile birleştirmişti. Koç Grubu halen Yapı Kredi Bankası adı altında faaliyetlerini sürdürüyor.
 
GARANTİ BANKASI: Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen, Gezi eylemlerinin başladığı günlerde 'Gezi direnişine' karşı olmadıklarını belirtmiş ve Başbakan Erdoğan'ın eylemcilerle ilgili sözlerine atıfta bulunarak, "Ben Gezi eyleminin yanındayım. Ben de çapulcuyum" diyerek gezi eylemcilerine destek vermişti.
 
Garanti Bankası, bu sözler sonrasında eylemcilerin desteğini alırken, AK Parti ve eyleme destek vermeyen diğer kesimlerin tepkisini çekmişti. Bu nedenle Garanti Bankası'nın da Erdoğan'ın dünkü sözleriyle hedefe koyduğu bankalar arasında yer aldığı belirtiliyor.
 
İŞ BANKASI: İş Bankası da bilindiği gibi CHP'nin parti ortak olduğu banka. CHP en başından beri Gezi eylemlerine destek vermiş ve hatta olayların büyümesinde kilit rol oynamıştı. İş Bankası'nın adı da çeşitli açıklamalarda faiz lobisinin lokomotif bankası olarak geçmişti. 
 
BOYNER GRUBU: Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, bir haftasını dolduran Gezi Parkı direnişine destek vererek, "Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu" yazılı bir pankart açtı.  Boyner'in, elinde taşıdığı pankartta, "Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu" yazıyordu. Boyner Holding bünyesinde Altınyıldız (kuruluş: 1952), prestij mağazacılığı Beymen (kuruluş: 1971), Türkiye'nin lider konumdaki çok katlı mağazacılık kuruluşu Boyner (kuruluş: 1981), Benetton, Divarese, Limon markalarının üretimi ve dağıtımını Türkiye ve bölge ülkelerde gerçekleştiren , aynı zamanda 2003 yılında  T-Box ile Türkiye ve Dünya'yı tanıştıran Boğaziçi (kuruluş: 1986) bulunmaktadır.
 
YİĞİT BULUT: ALTI ŞİRKETİ BOYKOT EDELİM
 
Gezi Parkı eylemleri başladığı günden bu yana, olayların arkasında 'faiz lobisinin' olduğunu iddia eden 24 TV Genel Yayın Yönetmeni ve Star Gazetesi yazarı Yiğit Bulut, bazı holding ve şirketleri protesto ediyor.
 
Sosyal paylaşım sitesi twitter'da 'vatandaş olarak tüketimden gelen gücüm doğrultusunda ilişkimi kestiğim şirketler' diyerek alışverişini kestiği şirketleri sıraladı. Bulut, 'Koç, Sabancı, Doğan, Doğuş, Boyner ve Eczacıbaşı şirletlerinde alışverişi kesme kararı aldım' ifadelerini kullandı.
 
(internethaber)
 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum