1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cameron'a Çağrı: "3 Bin Çocuk Mülteci Alalım"
Cameron'a Çağrı: "3 Bin Çocuk Mülteci Alalım"

Cameron'a Çağrı: "3 Bin Çocuk Mülteci Alalım"

İngiltere Parlamentosu, Avrupa'ya refakatçileri olmadan ulaşan 3 bin çocuk mülteciyi ülkeye alması için Cameron hükûmetine çağrı yaptı.

05 Ocak 2016 Salı 14:07A+A-

İngiltere Parlamentosu Uluslararası Kalkınma Komisyonu, daha önce 20 bin Suriyeli mülteciyi kabûl edeceğini açıklayan hükûmete 3 bin çocuk mültecinin daha alınması çağrısı yaptı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu komisyon, bugün yayımladığı “Suriyeli mülteci krizi” başlıklı raporunda, özellikle tehlikeli yolculukları yaparak Avrupa'ya refakatsiz şekilde ulaşan çocuk mültecilerin durumuna dikkat çekti.

Birçok çocuk mültecinin Suriyeli olduğunun altının çizildiği rapor, “çocuk hakları”yla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten “Save the Children” adlı örgütün, hükûmete yaptığı “İngiltere'nin acilen 3 bin mülteci çocuğa kapılarını açması” çağrısına destek verdi.

Raporda, “Hükûmetin hâlihazırda Avrupa'da bulunan 3 bin çocuk mülteciyi ülkeye kabûl etmesi Komisyon tarafından memnuniyetle karşılanacak.” ifadesi yer aldı.

“Çocuklar, En Savunmasız Mülteciler”

Komisyon Başkanı ve İşçi Partisi Milletvekili Stephen Twigg, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Çocuklar açık bir şekilde bu krizin yarattığı en savunmasız mülteciler. Komisyon, Suriye'nin çocuk nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin hâlihazırda insanî desteğe ihtiyacı olduğunu öğrendi.” ifadelerini kullandı.

“Tehlikeli bir yolculuk yaparak, Avrupa'ya kendi başlarına ulaşmış 3 bin çocuğu ülkeye almak için hazırlıklı olmalıyız.” diyen Twigg, bu çocukların İngiltere'de hayatlarını tekrardan kurmalarına yardımcı olmak istediklerini söyledi.

“Son Derece Acil”

Twigg, “Akdeniz'de yaptıkları tehlikeli yolculuklardan sağ çıkan refakatçisi olmayan çocukların, insan tacirlerinin eline düşme, çocuk işçi olarak çalıştırılmaya zorlanma ve uyuşturucu ticaretine dâhil edilme gibi ciddi risklerle karşı karşıya” olduğuna dikkat çekerek, “Bu, son derece acil bir konu.” dedi.

Ülkelerinin dışındaki Suriyeli mültecilerin sayısı 4 milyonu aşarken sadece 20 bin mülteciyi kabûl eden İngiltere hükûmetinin mültecilere ve “Suriye krizi”ne yönelik çabaları övülürken, hükûmetin daha yapması gereken çok işi ve verecek desteği olduğu hatırlatıldı.

“Zengin Ülkeler Taahhütlerini Yerine Getirsin”

Raporda, İngiltere hükûmetinin, komşu ülkeler de dâhil olmak üzere, G7 ve diğer zengin ülkelerin “mülteci krizi”ne yönelik mali yardım taahhütlerini yerine getirmeleri konusunda ısrarcı olması gerektiği dile getirildi.

“İngiltere 5 Yılda 20 Bin Mülteci Kabûl Edecek”

İngiltere Başbakanı David Cameron, “mülteci krizi”ne çözüm kapsamında, 5 yıl boyunca ülkeye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki mülteci kamplarından 20 bin Suriyelinin alınacağını duyurmuştu. Ülkelerinin dışındaki sayıları 4 milyonu aşan Suriyeli mültecilerin ilk bininin 2015 sonuna kadar Birleşik Krallık'a getirilmesi ön görülmüştü.

Birleşik Krallık, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yürüttüğü program çerçevesinde özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbî yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor.

Bu şekilde mülteciler, Birleşik Krallık'a gelir gelmez belediyeler tarafından sağlanan evlere yerleştiriliyor. Sağlık ve eğitim sisteminden faydalanabilen mülteciler iş arayabiliyor. Ülkeye girdikleri günden itibaren beş yıl boyunca insanî koruma programına dâhil edilen mültecilere bu sürenin ardından Birleşik Krallık'ta oturum hakkı tanınıyor.

AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT