1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Büyükelçiye Karşı Bir Mahkum Serbest Bırakılacak
Büyükelçiye Karşı Bir Mahkum Serbest Bırakılacak

Büyükelçiye Karşı Bir Mahkum Serbest Bırakılacak

Ürdün, 15 Nisan’da Libya’da silahlı kişiler tarafından kaçırılan büyükelçisinin serbest bırakılması karşılığında Libyalı mahkûm Muhammed Dırissi’yi serbest bırakmayı kabul etti.

29 Nisan 2014 Salı 12:58A+A-

Libya Haber Ajansı’na göre, Libya Adalet Bakanlığı ile Ürdün makamları arasında Dırissi’nin cezasını hafifletmek ve cezasının geri kalanını Libya’da geçirmek üzere anlaşma yapıldı.

Dırissi, 2007 yılında Ürdün’ün en büyük havaalanına eylem planı hazırlığı içindeyken güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilmişti. Mahkemeye çıkarılan Dırissi, ‘terörist eylem hazırlığı’ suçundan dolayı ömür boyu hapse mahkûm edilmişti.

Libyalı makamlar, Ürdün’ün bu krizden çıkmak için hazır olduğunu belirtti. Anlaşmaya göre, Dırissi’nin Libya’ya götürülmesi ve cezasının hafifletilmesi karşılığında, Ürdün Büyükelçisi Fevaz İtan serbest bırakılacak.

Libya Haber Ajansı, Dırissi’nin Libya’ya götürülmesi ve elçinin serbest bırakılmasına dair herhangi kesin bir tarihin belirlenmediğini aktardı.

Libya’daki Ürdün Büyükelçisi Fevaz İtan’ı kaçıran silahlı kişiler, Ürdün’de ömür boyu hapse mahkûm edilen Muhammed Dırissi’nin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Libya'da yabancı diplomatlar sık sık silahlı kişiler tarafından kaçırılıyor. Son olarak Tunus Büyükelçiliği'nin bir çalışanı kimliği belirsiz kişilerce mart ayında kaçırıldı.

Birçok bölgesinde silahlı grupların etkin olduğu Libya'da Ekim 2013'te eski başbakan Ali Zeydan da kaçırılmıştı.

Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana peşpeşe kurulan hükümetler ülkede güvenliği sağlama konusunda başarısız oldu.

Eski başbakan Ali Zeydan, ülkedeki güvenlik sorununu çözemediği gerekçesiyle muhalefet tarafından yoğun şekilde eleştirilmiş ve meclisteki güven oylaması sonucu koltuğunu kaybetmişti.

(Al Jazeera ve Reuters)

HABERE YORUM KAT