1. HABERLER

  2. HABER

  3. Büyükanıt: "27 Nisan E-Muhtıra Değildi!"
Büyükanıt: 27 Nisan E-Muhtıra Değildi!

Büyükanıt: "27 Nisan E-Muhtıra Değildi!"

Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt, darbe komisyonuna 27 Nisan bildirisinin muhtıra olmadığını iddia etti.

08 Kasım 2012 Perşembe 18:39A+A-

Dolmabahçe Sarayı'nda bugün darbe komisyonunun sorularını cevaplandıran Yaşar Büyükanıt, "27 Nisan bildirisi muhtıra değildir' diye konuştu.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı dinledi.

Genelkurmay Eski Başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonuna ifade vermek için Dolmabahçe Sarayı'na geldi. Gazetecilerin beklediği ön kapı yerine arka kapıdan giriş yapan Büyükanıt'ın yanında üyelerin fotoğraflarının bulunduğu bir liste, Genelkurmay Emir Subaylığı tarafından hazırlanan bir dosya ile kapağında kendi üniformalı fotoğrafının bulunduğu bir kitapla gelmesi dikkat çekti. 

Komisyonun bilgisine başvurduğu isimlerle ilgili toplantıları muhabirlerin izlemesi serbestken, Büyükanıt'ın katıldığı toplantı tamamen basına kapatıldı. Dolmabahçe Sarayı'na ilk olarak Komisyon Başkanı Nimet Baş gelirken, BDP'li üye Sırrı Süreyya Önder tek başına yürüyerek geldi. İçeri girişte gazetecilere açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, 27 Nisan bildirisinin yanı sıra Dolmabahçe'de Başbakan'la yaptığı ve kıyamete kadar saklı kalacağı söyleyen görüşmeyi Büyükanıt'a soracağını söyledi. Önder ayrıca Kandil'e yapılan ve apar topar geri dönülen 3 farklı askeri operasyonun neden yapıldığını, bu operasyonlardan kaç emekli generalin savaş tazminatı aldığını soracağını söyledi.

BÜYÜKANIT BAŞBAKANI ŞAHİT TUTTU

Genelkurmay Eski Başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonuna verdiği ifadede 27 Nisanın bir e- Muhtıra olmadığını savundu ve başbakanı şahit gösterdi.

Dolmabahçe Sarayı'nda saat 11.45'te başlayan ve basına kapalı gerçekleşen toplantı 2 saat 45 dakika sürdü.

Büyükanıt, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapmadan Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrıldı.

Önder: Büyükanıt, Bilmediğimiz Bir Şey Söylemedi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın bilmedikleri bir şey söylemediğini belirtti.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu, AK Parti Milletvekili Nimet Baş başkanlığında Dolmabahçe Sarayı'nda toplandı. Komisyonun toplantısından ayrılan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a yöneltilen sorular ile ilgili açıklamada bulundu. Toplantıda genel eğilimin Başbakan Erdoğan ile Büyükanıt arasındaki Dolmabahçe görüşmesine yönelik sorular olduğunu aktaran Önder, kendisinin ise bu konuyla hiç ilgilenmediğini söyledi.

Görüşmede Büyükanıt'a Mehmet Ağar'ın siyasetçiyken PKK'lı teröristler için söylediği "Düz ovada siyaset yapsınlar." sözlerinin ardından yaptığı sert açıklamayı sorduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, Büyükanıt'ın bu yönde bir açıklama hatırlamadığını söyledi. Bunun üzerine cep telefonu ile açıklamayı bularak Büyükanıt'a okuduğunu belirten Önder, Büyükanıt'ın "Haklısınız, söylemişim böyle bir şey." dediğini ancak yorum yapmadığını ifade etti.

Büyükanıt'a 1994 yılında tutuklanan bazı DEP milletvekillerinin emekli maaşı almasını içine sindiremediği yönündeki bir açıklamasını hatırlattığını anlatan Önder, " 'Şimdi sizin silah arkadaşlarınız bizim yargılandığımız ve ceza aldığımız madde ile aynı maddeden ceza aldılar. Yarın öbür gün bu hüküm kesinleştiğinde bunların aldığı emekli maaşı için de böyle bir şey söyleyecek misiniz?' dedim. 'Ben onlar için böyle bir değerlendirmeyi yapamam' dedi." diye konuştu.

Basın mensuplarının Büyükanıt'ın cevapları sizi tatmin etti mi? şeklindeki sorusu üzerine Sırrı Süreyya Önder: "O yetki ellerinden gittiğinde o kudret ellerinden alındığında, son derece mülayim ve son derece geçiştirici bir şekilde yaklaşıyorlar. Daha önce bilmediğimiz bir şey öğrenemedik. Zaten hiçbir şey gizli kalmıyor ama asıl olan spekülasyonlardan arındırmak bunu bir toplumsal faydaya dönüştürmek." dedi.  

 

HABERE YORUM KAT