1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Burundi'nin Geleceğini Güvenlik Teşkilatı Belirleyecek"
"Burundi'nin Geleceğini Güvenlik Teşkilatı Belirleyecek"

"Burundi'nin Geleceğini Güvenlik Teşkilatı Belirleyecek"

Kamerunlu jeopolitika uzmanı Nguembock, mevcut devlet başkanının 3. kez adaylığını açıkladığı Burundi'nin geleceği için "son sözü güvenlik teşkilatının söyleyeceğini" belirtti.

25 Mayıs 2015 Pazartesi 14:57A+A-

Kamerunlu jeopolitika uzmanı Samuel Nguembock, mevcut devlet başkanının 3. kez adaylığını açıkladığı Burundi'nin geleceği için "son sözü güvenlik teşkilatının söyleyeceğini" belirtti.

Paris'teki Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nden (IRIS) Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Samuel Nguembock, AA'ya demecinde, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın adaylığını açıkladığı 25 Nisan'dan bu yana adaylığına karşı çıkanların düzenlediği protestolar ve başarısız darbe girişimine sahne olan ülkede gösterilerin devam etmesi halinde savunma ve güvenlik güçlerindeki bölünme ve çatlakların artabileceği, bu durum karşısında Nkurunziza'nın "mücadele ve çekilme" arasında seçim yapmak zorunda kalabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Nkurunziza'nın "yumuşamasına" rağmen, ülkedeki krizin dinmeyebileceğini belirten Sahraaltı Afrikası uzmanı Nguembock, 1993-2006'da Hutu ve Tutsiler arasında çıkan, 300 binden fazla kişinin öldüğü savaşın unutulmaması gerektiğine dikkati çekti. 

Nguembock, askerlerin ve güvenlik güçlerinin Nkurunziza'ya bağlı kalması durumunda ise devlet başkanının güvenlik önlemlerini artırabileceği, bunun da göstericilere, muhaliflere ve sivil toplum kuruluşu üyelerine daha sert müdahale edilmesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT