1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Buranın Adı Doğu-Güneydoğu Değil, Kürdistan’dır”
“Buranın Adı Doğu-Güneydoğu Değil, Kürdistan’dır”

“Buranın Adı Doğu-Güneydoğu Değil, Kürdistan’dır”

Çözüm Süreci Çalıştayı’nda, katılımcılardan Halit Yalçın, “Buranın adı Doğu-Güneydoğu değil, Kürdistan’dır. Önemli olan isimlendirilmesidir, bu iş de İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya düşüyor” dedi.

08 Haziran 2014 Pazar 16:06A+A-

AK Parti’nin önceki gün Diyarbakır’da, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla düzenlediği Çözüm Süreci Çalıştayı’nda, "Kürdistan" çıkışı dikkat çekti. Çalıştay katılımcılarından Kürt aydın Halit Yalçın, “Buranın adı Doğu-Güneydoğu değil, Kürdistan’dır. Önemli olan isimlendirilmesidir, bu iş de İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya düşüyor” dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, yazar Gençay Gürsoy ise “Demokratik hak ve özgürlük alanı daralıyor. Batı’da kuş uçurulmuyor, otoriter demokrasi deyimi kullanılır hale geldi. Batı’daki demokrasi daraltılırken Kürdistan’da özerkliğin tanınması mümkün değil, Başbakan’ın öfke diliyle sorun çözülmez” görüşünü savundu.

Eski DEP’li milletvekili Orhan Doğan’ın kızı Ayşegül Doğan da ‘terör’ ve ‘terörist’ tanımlamalarından rahatsız olduğunu söyledi. Çocukların, süreçle ilgili adım atılmaması nedeniyle dağa çıktıklarını savunan Doğan, “Son 1 haftadır medyada 90’ların dili var, bunun için de bir toplantı yapılmalı” dedi.

'Uçakta Kürtçe de Anons Olmalı'

Sonuçları bir rapor halinde Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulacak çalıştayda, bakanların not aldığı taleplerden öne çıkanlar şunlar oldu: “Gerilim ve kutuplaşmadan uzak durulmalı. Çözüm yeri Meclis olmalı, sürece CHP de dahil edilmeli. Sürece ilişkin güven arttırıcı adımlar atılmalı. Kürtçe eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı. Bölgeye gelen uçaklarda Kürtçe anons yapılmalı. Karakol ve kalekol inşaatları durdurulmalı. Çocuklarını isteyen analara evlatları verilmeli. Öcalan ile görüşmek üzere gazeteci ve akil insanlar da adaya gidebilmeli. Hasta mahkum ve tutuklular serbest bırakılmalı. Yeni temsilcilerin yer alacağı üçüncü bir taraf oluşturulmalı. Bölgede başka çalıştaylar da yapılmalı. Hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalı.”

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum