1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Bu Palayla 30 Müslüman Öldürdüm!”
“Bu Palayla 30 Müslüman Öldürdüm!”

“Bu Palayla 30 Müslüman Öldürdüm!”

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'nin Miskine mahallesinde Anti-balakalara bağlı silahlı bir Hıristiyan grubun ifadeleri kan dondurdu.

03 Mart 2014 Pazartesi 16:27A+A-

Silahlı grup, çatışmalarla tahrip ettikleri evlerde ve yerlerde neler yaptıklarını AA muhabirine anlatırken, grup üyelerince Kur'an-ı Kerim'in parçalanması ve Müslümanlara yönelik hakaretleri dikkati çekti.

Grup, mahalledeki İmam İbrahim Camisinin duvarlarını kazıdı ve yeniden kullanmak ya da satmak üzere caminin tuğlalarını çıkardı.

Hıristiyan grup ayrıca, güvenlik karmaşası sırasında çaldıkları Müslümanların ya da idarecilerin araç ve kamyonlarını parçaladıklarını anlattı.

Yerel Anti-balaka lideri ve Orta Afrika Silahlı Kuvvetleri'nde 11 yıl görev yapmış Djappa Blaise, ''Biz Anti-balakalar, biz gerçek Orta Afrikalılarız... Selekalar yabancı... Ülkemizi savunmaya karar verdik. Buradayım çünkü Meskine'i korumak için üstlerimden emir aldım'' dedi.

AA muhabirinin Müslümanların evlerine dönüp dönemeyeceklerine ilişkin sorusuna Blaise, ''Bilmiyorum'' yanıtını verdi.

Bölgedeki Anti-balaka grubundan Ndizi Kane de, elindeki palayı sallayarak, ''Bu palayla 30'dan fazla Müslüman'ı öldürdüm. En komiği, sanki dillerini anlıyormuşum gibi, kadınların Arapça Allah Allah diye attığı çığlıklardı'' dedi.

Yıkılan cami yakınında Kur'an-ı Kerim'in yırtılmış sayfalarının etrafa saçıldığı dikkati çekti. Caminin duvarlarındaki kurşun izleri burada olan çatışmaları gözler önüne serdi.

Bir Anti-balakalı, palasını alarak caminin tam ortasındaki, silahsızlandırma kampanyasında Fransız askerleri tarafından öldürülen Seleka generali, Nureddin'in erkek kardeşi, Taha'nın mezarını kazıdı.

Kur'an-ı Kerim'in yırtılmış sayfalarıyla oynamaya başlayan grup, Kur'an-ı Kerim'in Müslümanların dili olduğunu söyledi.

Gruptan biri Kur'an-ı Kerim'i göstererek ''Bu Tanrı'nın İncili değil. Bu Müslümanlar için ve onlar öldürüldü'' dedi.

Başka bir grup üyesi ise Kur'an-ı Kerim'i kastederek, ''Bu ne? (Hz.) Muhammed için mi? (Hz.) Muhammed'i kabul etmiyoruz bile'' ifadesini kullandı.

Hıristiyan halkın bir bölümü Anti-balakalara iyi gözle bakıyor. Bazı aileler, Müslümanların oluşturduğu Seleka grubu tarafından öldürüldüklerini söyledikleri yakınlarını evlerinin avlusuna gömüyor.

Meskine'den kaçan Müslümanların çoğu, Bangui havaalanına ya da başkentteki merkez camisi çevresine sığındı. Diğerleri, komşu ülkelere kaçtı.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum