1. YAZARLAR

  2. Adem Yavuz Arslan

  3. Bu ne çelişki?
Adem Yavuz Arslan

Adem Yavuz Arslan

Yazarın Tüm Yazıları >

Bu ne çelişki?

05 Mart 2010 Cuma 14:05A+A-

Bir önceki yazıda son dönemdeki 'tuhaflıkları' hatırlatıp, yargının içine düştüğü çelişkileri sıraladıktan sonra 'iyi çocuk hukuku mu' geçerli demiştik.

Örnekleri ve 'tuhaflıkları' sıralamaya devam edelim.

Kayseri'de süren ilginç bir soruşturma var. Üç astsubay hakkında 'evrakta tahrifat' iddiasıyla dava açıldı. Sanıklar usulsüz bir şekilde gözaltında tutuldu, iddialara göre sorguda işkence gördü hatta hipnozla ifadeleri alındı. Öyle ki bu konuda ayrı bir soruşturma açıldı, hipnozcu yarbay tutuklandı.

Sanık Astsubay Ali Balta anında açığa alındı. Bir yıla yakın tutuklu kaldı. Özlük haklarında kesintiye gidildi.

HSYK, özel yetkili Erzurum savcılarını soruşturma sürerken kıvrak bir hareketle görevden aldı. Yerine yeni isimler atadı.

Oysa bu tip durumlarda önce soruşturma açılır, rapor beklenir ve karar verilirdi. Yani işlem bütün teamüllere aykırı.

Bu arada HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in hem Erzincan Savcısı'nı hem de soruşturmayı yürüten savcıları arayıp sürece müdahil olduğu da ortaya çıktı. Özbek, arama görüntüleri çıkınca 'biz tüm hakim ve savcıların başına bir iş gelse arar sorarız' dedi.

Fakat tekzip anında geldi. Bir soruşturma kapsamında tutuklanıp sonra serbest kalan Hakim Asım Korkut 'bırakın sahiplenmeyi bir geçmiş olsun için bile aramadılar' dedi.

Yani HSYK her hakim ve savcıyı aramıyormuş. Kamuoyundaki yaygın kanı 'o soruşturmada bir ordu komutanı olmasaydı kimse Erzincan'la bu kadar ilgilenmezdi' şeklinde.

Bu arada HSYK dün Hınıs Savcısı'nı açığa aldı. Gerekçe sürmekte olan bir soruşturma.

İyi de ne var bunda, soruşturma sürerken açığa alınma normal' denebilir?

Zaten bizim de söylediğimiz o. Yani bir kamu görevlisi ciddi bir iddia ile yargılanıyorsa en azından soruşturma ve yargılama safhasında açığa alınmalı. Ama bugüne kadar uygulamalar 'çifte standart' olarak algılanacak şekilde gelişti.

Şöyle ki; Şemdinli İddianamesi'ne konu olan kitapevi bombalamalarındaki astsubaylar sivil mahkemede 39 yıla mahkûm olurken askeri mahkeme tarafından ilk duruşmada tahliye edildiler. Yargılanırken bile görevlerinde gözüktüler. Özlük haklarında bir kesintiye gidilmedi.

Islak imza olayının kahramanı Albay Dursun Çiçek hâlâ görevinin başında. Ülkedeki tüm kurumlar 'tarihi komplo'yu kesin olarak onayladı ama hiçbir güç Çiçek'i tutuklayamadı, açığa alamadı.

Kayseri Alay Komutanı Cemal Temizöz. Güneydoğu'daki faili meçhullerden sorumlu olarak 9 kez müebbetle yargılanıyor. Bir yılı aşkındır cezaevinde. Hâlâ görevinde tutuluyor, avukat masraflarını TSK karşılıyor. İl Alay Komutanlığı görevini nasıl yaptığını anlayabilen yok.

Hava Kuvvetleri'ni sarsan çürük raporu çetesine üye olmak iddiasıyla tutuklu 'Bamya' kod adlı Albay Zeki Üçok. Ne açığa alındı ne de özlük haklarında kesinti yapıldı.

Balyoz ve Erzincan soruşturmaları başta olmak üzere 4 alay komutanı tutuklu yargılanıyor. Hatta Ergenekon soruşturması başladığından bu yana 150'ye yakın muvazzaf ve emekli asker tutuklandı. Muvazzaf askerlerin açığa alındığı yönünde bir şey duymadık. Hatta Albay Çiçek'te olduğu gibi 'mesaj gibi atamalarla' terfi ettirildiler.

Örnekleri uzatmak mümkün. Unutmayalım; Yargıyı ve TSK'yı gazeteler değil bu tip uygulamalar yıpratıyor.

Gizli tanıklar gizli kalamaz!

Erzincan İddianamesi kabul edilince gizli tanıklık tekrar gündem oldu. Çünkü Erzurum Başsavcı vekili Taner Aksakal, 'gizli tanıkları acilen dinleyin, üzerlerinde çok baskı var' diyerek mahkemeyi uyardı.

İnsan ister istemez 'bunlar nasıl gizli tanık o zaman' diye soruyor.

Ama kazın ayağı öyle değil. Ergenekon, faili meçhuller ve Erzincan soruşturmasında neredeyse gizli tanıkların hepsi deşifre oldu.

Bir kısmı bizzat savcıların dikkatsizliğinden, bir kısmı sanıkların operasyonel hamleleriyle, bir kısmı da ilginç ilişkiler ağıyla açığa çıktı.

5726 Sayılı Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde kurulan Tanık Koruma Dairesi ve Kurulu hakkında Ankara kulislerinde ilginç senaryolar dolaşıyor.

Bizzat kurulun gizli tanıklık olayına soğuk baktığı herkesin bildiği bir sır.

Ayrıca bu kurula HSYK bir hakim üye atıyor. HSYK'nın Ergenekon ve Erzincan soruşturmalarına nasıl müdahil olduğu ortada. Kurulun asker üyelerinin de tarafsız kalıp kalamayacağı tartışmalı.

Sürece müdahil isimlerin veya taraf olan kurumların böyle önemli bir kurula yollayacağı temsilciler ister istemez şüphe doğuruyor. Gizli tanıkların gizli kalacağı bir düzenleme yapılmazsa kritik davaların hepsi seyir değiştirebilir.

BUGÜN

YAZIYA YORUM KAT