1. HABERLER

  2. HABER

  3. BMGK’dan İran'a Kınama
BMGK’dan İran'a Kınama

BMGK’dan İran'a Kınama

BM Güvenlik Konseyi, İran’daki Suudi Arabistan temsilciliklerine yönelik saldırıları kınadı. Olay için özür mektubu işleyen Tahran’dan uluslararası kanunların gereği diplomatik temsilciliklerinin güvenliğini sağlamaya bağlı kalmasını istedi.

05 Ocak 2016 Salı 11:56A+A-

BM Güvenlik Konseyi, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliğine ve Meşhed Başkonsolosluğuna yönelik saldırılar nedeniyle İran'ı kınadı. Saldırılardan dolayı ‘derin endişe duyulduğu’ belirtilen BMGK kararında, Tahran’dan uluslararası hukukun gereği olarak diplomatik temsilciliklerin güvenliğini sağlaması istendi. Diplomatlara göre, Mısır’ın BMGK’ya taşıdığı bildirge zor görüşmelerin ardından benimsendi.

Suudi Arabistan: İran’dan özür değil eylem bekliyoruz

Oturumdan önce New York’ta konuşan Suudi Arabistan BM Temsilcisi Abdullah Muallami, Suudi diplomatik temsilciliklerin basılmasını ‘ciddi ihlal’ olarak niteledi. Riyad’ın Tahran’dan ihlallerle ilgili özür değil eylem beklediğini ifade etti.

Suudi Arabistan’ın Ocak ayında Suriye ile ilgili düzenlenecek müzakereleri boykot etmeyeceğine de işaret eden Muallami, İran’ın Suriye ve Yemen’de söz konusu barış çabalarına ciddi bir destek sağlamadığını savundu.

İran özür diledi

İran ise BMGK’ya özür mektubu gönderdi, saldırıların bir daha tekrarlanmayacağını belirtti. İran, temsilciliklerin basılmasına karışanları tutuklayıp yargılamak için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera ve Ajanslar

HABERE YORUM KAT