1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. BM'den Myanmar Hükümetine Soruşturma Çağrısı
BM'den Myanmar Hükümetine Soruşturma Çağrısı

BM'den Myanmar Hükümetine Soruşturma Çağrısı

Myanmar hükümetine çağrıda bulunan BM özel temsilcisi Bangura, Arakan eyaletinde bazı kadınların cinsel taciz ve tecavüze uğradığına ilişkin iddiaların araştırılmasını istedi.

13 Kasım 2016 Pazar 07:42A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Çatışma Bölgelerinde İşlenen Cinsel Suçlardan Sorumlu Özel Temsilcisi Zainab Hawa Bangura, Myanmar hükümetine, Arakan eyaletinde bazı kadınların cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldığı iddialarına ilişkin soruşturma açma çağrısında bulundu.

Bangura, yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki Arakan'da geçen ay sınır karakollarına yönelik saldırıların ardından eyaletin kuzeyinde kadınlara cinsel taciz ve tecavüzde bulunulduğu iddialarının son derece endişe verici olduğunu vurguladı.

Hükümetten soruşturma açarak bu iddiaları araştırmasını isteyen Bangura, şiddet arttıkça cinsel taciz olaylarının da artabileceği uyarısını yaptı.

Bangura, insani yardım kuruluşları ve insan hakları örgütlerinin Arakan'a erişimine izin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 29 kişi ölmüştü.

Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş ve çatışma çıkmıştı. Bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmezken, Arakan Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eyaletteki çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalılar) oluşturuyor.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT