1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM'den Esed Katilini Aklama Sergisine İzin
BM'den Esed Katilini Aklama Sergisine İzin

BM'den Esed Katilini Aklama Sergisine İzin

Suriyeli muhalifler, rejimin BM'de açtığı fotoğraf sergisine, Esed yönetiminin kendi suçlarını örtmeye yönelik propagandası olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

13 Ocak 2015 Salı 10:22A+A-

BM'nin New York'taki binasında Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin açılışını yaptığı sergide, Ermeni asıllı Suriyeli fotoğrafçı Hagop Vanesian'ın Halep'te çektiği fotoğraflar yer alıyor.

Yıkılmış binaların ve yıkıntılar arasında oynayan çocukların yer aldığı fotoğraflara iliştirilen yazılarda yıkımların sorumluluğu ise Suriyeli muhaliflere yükleniyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK) BM Genel Sekreterliği'ne konuyla ilgili gönderilen mektupta, serginin "propaganda" amacı taşıdığı vurgulanarak, Suriye'deki yıkımların ve ölümlerin sorumlusu olan Esed rejiminin sergisine BM'nin ev sahipliği yapmasının yanlış olduğu ifade edildi.

Mektupta, BM'nin sergiye izin vermekle rejimin işlediği savaş suçlarının örtülmesine göz yumduğunun altı çizildi.

BM kendini savundu

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, BM içindeki sergilere daimi misyonların talebi üzerine yer uygunluğu durumuna göre izin verildiğini söyledi.

BM'nin içeriğe ilişkin herhangi bir müdahalede bulunmadığını ve sorumluluğun sergiyi düzenleyen misyonlara ait olduğunu söyleyen Dujarric, sergilerin ticari amaç gütmemesini ve BM'nin prensiplerine aykırı olmamasını istediklerini ifade etti.

İnsanlık dramı

Ülkede dört yıldır devam eden iç savaşta yaklaşık 10 milyon kişi yani ülkenin yarısı evini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler yurtdışına çıkan kayıtlı sığınmacı sayısını 3 milyon olarak verse de, bu sayı resmi rakamlardan çok daha fazla. Sadece Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacı var.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Suriye’de şimdiye kadar ölenlerin sayısı 200 bini aştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum