1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM’den Çağrı: “Suriyelilere Kapılarınızı Açın”
BM’den Çağrı: “Suriyelilere Kapılarınızı Açın”

BM’den Çağrı: “Suriyelilere Kapılarınızı Açın”

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, tüm devletlere, sınırlarını korumak yerine, yardıma muhtaç insanları korumaya odaklanmaları çağrısında bulundu.

02 Aralık 2013 Pazartesi 12:17A+A-

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, mültecilerin korunmasının yalnızca komşu ülkelerin değil tüm dünyanın sorumluluğu olduğunu belirterek, bütün devletleri, "sınırlarını korumak yerine, yardıma muhtaç insanları korumaya" ve "Suriyelilere yönelik vize uygulamalarını yumuşatmaya" çağırdı.

BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor, Suriye'deki kriz ortamından olumsuz etkilenen Suriyeliler ile onları misafir eden komşu ülkelere desteğin artırılması amacıyla BM tarafından hayata geçirilmesi planlanan girişimleri AA’ya anlattı.

Batchelor, öncelikle birkaç hafta içinde yayınlanacak yeni Bölgesel Müdahale Planı ile Suriye içindeki ve komşu ülkelerdeki duruma ilişkin ihtiyaçları açıklayacaklarını, ocak ayında ise uluslararası çapta yeni bir konferans düzenleyerek tüm dünya ülkelerinin maddi ve insani yardım konusundaki taahhütlerini dinleyeceklerini kaydetti.

"Kayıp nesilden endişe ediyoruz"

Suriye içindeki ve komşu ülkelerdeki Suriyelilerin durumuna ilişkin son verileri paylaşan Batchelor, "Ülke içinde ihtiyaçları bulunan 10 milyon kişi bulunuyor, bunların 6.5 milyonu yerlerinden edilmiş durumda. Kriz başladığında 20 milyon civarında insanın yaşadığı Suriye'de bugün nüfusun yarısının karşılanması gereken ihtiyaçları var" diye konuştu.  

Ülke dışında ise 2,2 milyon mülteci bulunduğuna işaret eden Batchelor, Türkiye'deki 21 barınma merkezinde 200 bini aşkın Suriyeli bulunduğunu, 300 binden fazla Suriyelinin bu merkezler dışında kayıt altına alındığını, bir kısmının ise kayıt aşamasında olduğunu bildirdi. Batchelor, "Türkiye'deki toplam rakam 600 bin ila 700 bin arasında değişebilir" dedi.

Komşu ülkelerdeki Suriyelilerin yüzde 76'sının kadın ve çocuklardan oluştuğuna, bunların arasında 1 milyonu aşkın çocuk bulunduğuna dikkati çeken Batchelor, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu olan Suriye'nin geleceği. Bu çocukların kayıp bir nesil haline gelmesinden büyük endişe duyuyoruz. Eğer bu çocuklar desteklenir, korunur ve eğitilirse, kriz bitip Suriye'ye dönebildiklerinde evlerini, hayatlarını ve ülkelerini yeniden inşa edebilirler. Kayıp nesil olurlarsa, Suriye'nin geleceği riske girecektir." 

Cenevre-2 Konferansı'ndan beklentiler 

Carol Batchelor, 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre-2 Konferansı'na da değinerek, konferanstan en büyük beklentinin soruna siyasi bir çözüm bulunması olduğunu söyledi.

Batchelor, "İhtilafın çözüldüğünü, barışın yeniden tesis edildiğini, yerlerinden edilenlerin evlerine, mültecilerin de ülkelerine döndüğünü görmek, insanlara yardım götürmekten daha iyi bir tablo olacaktır. Krizin başlamasından bu yana 2,5 sene geçti ve Suriyeliler hala evlerine dönmek istiyorlar" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum