1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. BM’den Arakanlı Mülteci Uyarısı
BM’den Arakanlı Mülteci Uyarısı

BM’den Arakanlı Mülteci Uyarısı

Bir haftada iki binden fazla Arakanlı Müslüman botlarla ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

12 Ocak 2013 Cumartesi 09:34A+A-

 

Sorun çözülmezse insanlık dramının boyutları büyüyecek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında Myanmar'dan botlarla hayatını riske ederek kaçan Rohingya Müslümanlarının sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Hazırlanan rapora göre, yeni yılın ilk haftasında 2 binden fazla Rohingya'nın kaçakçıların botlarıyla ülkeden ayrıldığını anlatan Edwards, bu mültecilerin Güneydoğu Asya ülkelerine doğru kaçtıklarını ama son varış noktalarının net olmadığını kaydetti.

Geçen yıl 13 bin Rohingya Müslümanı ya da Bangladeşlinin kaçakçıların botlarıyla Bengal Körfezi'ne açılarak tehlikeli bir yolculuğa çıktığının tahmin edildiğini dile getiren Edwards, bu kişilerden en az 485'inin 4 ayrı bot kazasında hayatını kaybettiğinin belirlendiğini ancak ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini ifade etti.

Mültecilerin kaçakçılar tarafından Tayland-Malezya sınırında tutularak Bangladeş'teki akrabalarını aramaları ve yolculuğun tamamlanabilmesi için para talep etmelerinin istendiğini anlatan Edwards, paranın ödenmemesi durumunda ise insan kaçakçılarına satılma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Edwards, kaç mültecinin yolculuğu tamamlayabildiğinin bilinmediğini belirterek, bu insanların vardıkları yerde de yakalanma ve geri gönderilme korkusuyla yaşadıklarını, BMMYK olarak geri gönderilmelerini engellemeye çalıştıklarını dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT