1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM: Suriye’deki Savaş Suçlarından Esed Sorumlu!
BM: Suriye’deki Savaş Suçlarından Esed Sorumlu!

BM: Suriye’deki Savaş Suçlarından Esed Sorumlu!

Pillay, BM komisyonunun kimyasal silahların kullanılmasından kimin sorumlu olduğunu değil, insan hakları ihlallerini yapanları tespit etmekle görevli olduğunu ve bu görevine devam edeceğini bildirdi.

02 Aralık 2013 Pazartesi 20:00A+A-

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu raporlarının, savaş suçlarından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in sorumlu olduğu konusunda güçlü kanıtlar ortaya koyduğunu söyledi.

Pillay, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında, Suriye ile ilgili sorular üzerine, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun raporlarına değinerek, bu raporlarda elde edilen güçlü kanıtlarda Suriye'de savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiğinin belirtildiğini ifade ederek, "Kanıtlar, sorumluluğun devlet başkanı da dahil hükümet yetkililerinde olduğunu gösteriyor" dedi.

Kendisine bu konuda bir liste verildiğini ancak bu konuda daha fazla açıklama yapamayacağını da ifade eden Pillay, Suriye ile ilgili uluslararası ve ulusal bazı soruşturmalar yürütülmesi gerektiğini belirtti.

BM'nin kimyasal silahlar konusunda birleşik bir tavır sergileyebildiğine de işaret eden Pillay, BM komisyonunun kimyasal silahların kullanılmasından kimin sorumlu olduğunu değil, insan hakları ihlallerini yapanları tespit etmekle görevli olduğunu ve bu görevine devam edeceğini bildirdi.

Komisyon başkanının BM İnsan Hakları Konseyi'ne hitabında, kayıpların çoğunun konvansiyonel silahların kullanımıyla ortaya çıkan hukukdışı saldırılar nedeniyle meydana geldiğini söylediğini anımsatan Pillay, "İşte benim kaygım bu. Kimyasal silahlar konusundaki araştırma kesinlikle gerekli. Fakat bu, konvansiyonel silahların kullanımı ile meydana gelen 100 binden fazla insanın öldürüldüğü gerçeğini bize unutturmamalı" dedi.

Hesapverirliğin uluslararası toplumun ilk önceliği olması gerektiğini vurgulayan Pillay, Cenevre-2 Konferansı başlamadan önce bu uyarıyı tekrar tekrar yapmak istediğini kaydetti. Pillay, bütün BM üyelerini Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımaya çağırdı.

Çatışmanın bitmesi ve siyasi geçiş süreci oluşturulması için uluslararası uzlaşının şart olduğunu vurgulayan Pillay, gücü olan ülkelerin şiddetin durması için baskı yapmasını istedi.

Kendisinin Cenevre-2 Konferansı konusundaki yüksek düzeyli toplantılara katıldığını ifade eden Pillay, Suriye'den kadınların da bu toplantıya katılacağını öğrenmekten memnuniyet duyduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT