1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM: Suriye’de Ölü Sayısı 60 Bini Geçti
BM: Suriye’de Ölü Sayısı 60 Bini Geçti

BM: Suriye’de Ölü Sayısı 60 Bini Geçti

BM, Suriye'de bugüne kadar ölenlerin sayısının 60 bini geçtiğini duyurdu.

03 Ocak 2013 Perşembe 12:32A+A-

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından yaptırılan araştırmada, Suriye'de rejim karşıtı gösterilerin başladığı 15 Mart 2011 ile 30 Kasım 2012 tarihleri arasında 59 bin 648 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporun sonuçlarını Cenevre'de açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, bu rakamın 2013 başı itibarıyla 60 bini geçtiğinin tahmin edildiğini belirtti. Pillay, ''Bu rapor bugüne kadar hazırlanan en detaylı analiz ama doğal olarak kesin rakamlar değil'' dedi.

BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Martin Nesirky dün yaptığı açıklamada, ölü sayısının şu an 60 bini geçtiğini ve bu rakamın "beklenenden çok daha yüksek" olduğunu kaydetti.

Tamamlanması yaklaşık 5 ay süren araştırmada, yedi farklı kaynaktan gelen toplam 147 bin 349 ölüm bilgisinin önce kayıtlara geçirildiği, daha sonra kurbanların soy isimlerine göre, ölüm tarihi ve yeri ilgili bilgiler de dahil olmak üzere bir sıralama yapıldığı ifade edildi.

Ölü sayısının tespit edilmesinde en az dört kaynak tarafından doğrulanmayan ölümlerin listeye alınmadığı kaydedildi.

Nesirky araştırmada, İhlalleri Tespit Merkezi, Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye Devrim Genel Konseyi, Suriye Şehitler Sitesi, 15 Mart Grubu, Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi, Suriye Hükümeti'nden gelen verilerin değerlendirildiğini belirtti.

Araştırmada ayrıca, gerçek ölü sayısının 60 bin rakamının çok daha üstünde olduğunun tahmin edildiği notu da yer alıyor. Bazı bölgelerde gerçekleşen ölümlerin, adı geçen 7 kaynaktan hiçbiri tarafından kayıtlara geçirilmediği ve bu sayıyı tespit etmenin çok zor olduğu ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT