1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM, Kolombiya'daki Barış Sürecine Dâhil Oluyor
BM, Kolombiya'daki Barış Sürecine Dâhil Oluyor

BM, Kolombiya'daki Barış Sürecine Dâhil Oluyor

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kolombiya'da hükûmet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler (FARC) arasında yürütülen barış görüşmeleri ve ateşkesi gözlemek için bu ülkeye BM misyonu kurulması kararını kabul etti.

26 Ocak 2016 Salı 11:45A+A-

İngiltere'nin kaleme aldığı ve BMGK'da oy birliği ile kabûl edilen kararda, FARC ile hükûmet arasındaki ateşkes ve örgütün silahsızlanma sürecini takip edecek bir siyasî gözlemci misyonu oluşturulması istendi.

Misyonun görev süresinin 12 ay olacağı, gerekirse bu sürenin uzatılacağı belirtildi. Kararda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan ülkede görevlendirilecek misyon için gerekli hazırlıkları yaparak sonucu 1 ay içinde konseye sunması isteği de yer aldı.

Kolombiya hükûmeti ile FARC, BM'ye ortak başvuru yapmış ve sürecin uluslararası gözlemciler tarafından takip edilmesini talep etmişti.

Kolombiya'da taraflar 50 yıldan uzun süredir devam eden sorunu çözmek için Kasım 2012'den bu yana Küba'da barış müzakereleri yürütüyor. Toprak reformu, siyasî katılım, mağdurlara tanınacak haklar gibi konuların ele alındığı görüşmelerin 23 Mart'a kadar imza aşamasına gelmesi hedefleniyor.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT