1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM, İsrail'deki İnsan Hakları İhlallerini Ele Aldı
BM, İsrail'deki İnsan Hakları İhlallerini Ele Aldı

BM, İsrail'deki İnsan Hakları İhlallerini Ele Aldı

BM İnsan Hakları Konseyi'nde İsrail'in Evrensel Periyodik İnceleme toplantısı yapıldı.

29 Ekim 2013 Salı 21:40A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde İsrail'in Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) toplantısı yapılarak İsrail'in yaptığı insan hakları ihlalleri tekrar gündeme getirildi.

Toplantının başlangıcında konuşan İsrail'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Eviator Manor, İsrail'in toplantıya büyük çekincelerle geldiğini belirterek, İsrail'e Konsey'de ayrımcılık yapıldığını savundu.

Konsey kurulduğundan beri İsrail'in hiçbir ülkenin olmadığı kadar acil toplantıya ve soruşturma heyeti kurulmasına muhatap olduğunu ifade eden Manor, en sonunda geçen yılın mart ayında Konsey'le ilişkileri askıya almaya karar verdiklerini söyledi.

BM kararlarına, insan haklarına ve insan hakları mekanizmalarına saygı duyduklarını vurgulayan Manor, kendisinin Konsey'le ilişkilerin iyileştirilmesi için çaba sarf edeceğini kaydetti.

"Gazze ablukası insan hakları ihlali"

Konsey toplantısına katılan ülke delegeleri, başta Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşimleri ve Gazze ablukası olmak üzere pekçok insan hakları ihlalini gündeme getirdi.

İsrail'de Filistinlilerin hareket özgürlüğünün kısıtlandığını ve Filistinlilere karşı keyfi tutuklamalar, tacizler ve işkenceler yapıldığını ifade eden delegeler, ülkede insan hakları ihlallerinin cezalandırılması konusunda uluslararası standartlara uyulmadığını vurguladı.

İsrail'in BM kararlarına ve taraf olduğu pekçok uluslararası anlaşmaya aykırı hareket ettiğini dile getiren delegeler, Kudüs'teki kutsal alanlarda zaman zaman yapılan İsrail uygulamalarını da eleştirdi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin delegeleri ise Gazze'deki ablukanın başlı başına bir insan hakları ihlali olduğunu kaydetti.

BM İnsan Hakları Konseyi ülkelerin Evrensel Periyodik İncelemelerini 4 yılda bir yapıyor. İsrail'in periyodik incelemesinin 29 Ocak 2013'te yapılması planlanmış ancak Konsey'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerini incelemek için özel bir komisyon kurması üzerine İsrail toplantıyı boykot etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum