1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM Hala Siyasi Çözümden Bahsediyor
BM Hala Siyasi Çözümden Bahsediyor

BM Hala Siyasi Çözümden Bahsediyor

BM Genel Sekreteri Ban, "Cenevre-2 Konferansı Suriye’deki krizin çözümüne yönelik bir fırsat.Taraflara siyasi çözümün gerekliliğini vurgulayan baskı yapılmalı" dedi.

22 Ocak 2014 Çarşamba 12:07A+A-

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre-2 Konferansı’nın başlangıcında yaptığı konuşmada, Suriyeli tarafların ilk kez yüzyüze bir toplantıda masanın etrafında olduklarını belirterek, Cenevre-2 Konferansı’nın Suriye’deki krizin çözümüne yönelik bir fırsat olanak nitelendirdi.

Suriye’deki iç savaşı sona erdirmenin ve ülkeyi yeniden inşa etmenin sorumluluğunun Suriyelilerde bulunduğunu kaydeden BM Genel Sekreteri, görüşmelerde aşılması zor güçlükler olabileceğini kabul ettiğini belirtti.

Ban, Montreö’deki konferanstan sonra cuma günü Cenevre’de görüşmelere oturmaları planlanan Suriyerejimine ve muhalefetine iyi niyetle müzakere etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ban, “Bu noktaya ulaşmak son derece zor oldu, bunu biliyoruz. Çok fazla zaman ve çok değerli canlar kaybedildi” dedi ve bugün tarafların burada bulunmalarının umutları artırdığını söyledi.

Suriye’nin önemli bir kısmının tahrip olduğunu, milyonlarca kişinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu, binlerce kişinin öldüğünü, ülkede kanunsuzluğun ve kaosun bulunduğunu, yabancı savaşçıların ülkenin her yerinde gezdiğini, radikal grupların kendi tehlikeli vizyonlarını dayattığını kaydeden Ban, insani yardımda bulunan ve mültecilere kucak açan ülkere teşekkür etti.

Cenevre-1 Konferansı'ndan çıkan bildireye atıf yapan Ban, karşılıklı rızayla bir geçiş hükümetinin kurulması gerekliliğine işaret etti.

"Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli"

Ban, şöyle devam etti:

“Burada bulunan herkese, taraflara siyasi çözümün gerekliliğini vurgulayan baskı yapmaları için çağrı yapıyorum. Suriyeli tarafları Cenevre bildirisi temelinde kapsamlı bir çözüme ulaşmaları için destekleyeceğinize eminim. Taraflar siyasi çözüm ararken uluslararası hukuka da saygı göstermeli. Şiddet durmalı, sivillere yönelik saldırılar kesilmeli. Tüm taraflar terörist saldırılara son vermeli. Hükümet ve muhalefet, ihtiyacı olan herkese, özellikle de kuşatma altında bulunan ve yüzbinlerce kişinin aylardır yardım alamadığı, açlık ve aşırı derece kötü durumda yaşadığı yerlere insani yardımların ulaştırılmasını sağlamalı. Gıda, tıbbi yardım geçişine izin verilmeli, yaralı ve hastaların tedavi için çıkarılması sağlanmalı.“

Şiddeti durdurma ve siyasi çözüm dışında alternatif bulunmadığını vurgulayan Ban, “Bunun için buradayız. Gelin, tüm dünyaya birleşmenin ve barışçıl, demokratik ve istikrarlı bir Suriye için yola çıkanSuriye halkını desteklemenin mümkün olduğunu ispat edelim” dedi.

Ban, konuşmasının ardından her katılımcı ülkenin başkanına konuşması için 7 dakika, Suriyeli taraflara ise 10 dakika süre verileceğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT