1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM Hakikati Lütfetti: Esed İşkence Yapıyor!
BM Hakikati Lütfetti: Esed İşkence Yapıyor!

BM Hakikati Lütfetti: Esed İşkence Yapıyor!

BM Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro, Esed rejiminin gözaltı merkezlerinde sistematik olarak işkence uygulandığını bildirdi.

16 Eylül 2013 Pazartesi 15:26A+A-

HAKSÖZ-HABER

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Cenevre'de BM İnsan Hakları konseyinde yaptığı konuşmada Suriye'de gözaltı merkezlerinde sistematik işkence olduğunu söyledi. Suriye'de 3 yıla yakındır süren direnişe karşı Esed rejiminin katliam ve işkence politikalarından yeni haber olan (!) BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro'nu bunun la da kalmayıp bu işkencelerin sivil insanlara yönelik uygulandığını belirtti.

Pinheiro konuşmasının devamında Suriye'de birçok kasaba ve köyün muhasara altında olduğunu ifade ederken ölen birçok yabancı ve yerli gazeteciden hiç haber yokmş gibi Suriye'nin gazeteciler için çok tehliklei bir yer olmaya başladığını vurguladı.

Muhaliflere Silah Vermeyelim

Pinheiro, Suriye'de rejimin yapmış olduğu zalimane uygulamaları sıraladıktan sonra 'aşırı uç grup'lara da değindi. Bu grupların silahlı kollarında suç ve ihlallerin arttığını iddia eden Pinheiro Suriye'de çözüme ulaşılamamanın sebebinin çatışmalar ve katliamlar değil ortaya yeni çıkan aktörlerle ilgili olduğunu savundu. Çözüm önerisi olarak şimdiye akdar 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmaların daha da (!) tırmanmaması için taraflara silah verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Rusya ve İran, Suriye rejimine her türlü silah yardımını yaparken BM'den gelen silah ambargosu talebinin muhaliflere yönelik katliamların önünü biraz daha açmaktan başka bir işe yaramayacağı açıkken Pinheiro'nun bunu bir çözüm önerisi olarak ortaya koyması BM'nin Suriye'de katliamları önlemeye yönelik bir adım atmayacağının da işareti olarak algılanabilir.

Ayrıca AA'da yer alan bilgilere göre Cenevre'de ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmanın, bir fırsat penceresi açtığına işaret eden Pinheiro, bunun siyasi çözüm bulunacak bir müzakere için temel oluşturabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT