1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM, El-Hule'deki Katliama Sert Çıktı!
BM, El-Huledeki Katliama Sert Çıktı!

BM, El-Hule'deki Katliama Sert Çıktı!

Suriye'de meydana gelen son katliamı şiddetle kınayan BM Güvenlik Konseyi soruşturma başlatılmasını istedi.

28 Mayıs 2012 Pazartesi 10:26A+A-

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin Hule ilçesinde geçen Cuma meydana gelen katliamı şiddetle kınadı ve Suriye hükümetinin uluslararası hukuku ve BMGK kararlarını ihlal ettiğini bildirdi.

BMGK, yaklaşık 3 saat süren danışma toplantısının ardından Hule'deki katliamı kınayan bir basın açıklaması yaptı. Konsey açıklamasında, Suriye hükümet güçlerinin Hule'de sivil halkın yaşadığı yerleşim bölgelerinde ağır silah kullandığı saldırılarda erkek, kadın ve çocukların hayatlarını kaybetmesini ve 100'den fazla kişinin de yaralanmasını şiddetle kınadı.

Konsey açıklamasında, ilçede sivillerin yakın mesafeden ve ağır fiziksel darbeyle öldürülmesini de kınadı ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Sivil halka karşı böyle insafsızca güç kullanılmasının, Suriye hükümetinin uluslararası hukuku, ayrıca BMGK'nın 2042 ve 2043 sayılı kararları çerçevesinde, şiddet kullanmayı ve yerleşim merkezlerinde ağır silah kullanmayı bırakma yönünde verdiği taahhütlerin ihlali olduğu vurgulanan Konsey, açıklamasında bir kez daha Suriye'de tüm tarafların şiddeti bırakmaları çağrısında bulunuldu.

Şiddet kullananların hesap vermeleri gerektiğini belirten BMGK, Genel Sekreter Ban Ki-mun'dan da bu saldırıları soruşturmasını ve Konsey'e bilgi vermesini istedi. Konsey açıklamasında Suriye hükümetinden yerleşim merkezlerinde ağır silah kullanmayı derhal bırakmasını ve bölgedeki güvenlik güçlerini geri çekmesini istedi.

Konsey açıklamasında, BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik planının uygulanması yönünde gösterdiği çabalarına tam destek verdiğini de yineleyerek Annan'dan, BMGK'nın taleplerini Suriye'deki taraflara, özellikle de Suriye hükümetine açıkça aktarmasını istedi.

KURBANLARIN 49'U ÇOCUK

Fransa'nın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Martin Briens, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hule'deki katliamın ardından Fransa olarak BMGK'nın bu konuda derhal tepki vermesini istediklerini söyledi. BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başı General Robert Mood'un verdiği bilgiye göre katliamda 108 kurban bulunduğunu ve bunların 49'unun çocuk olduğunu söyleyen Briens, Esed rejiminin Suriye'yi dehşete ve kaosa sürüklemeye devam ettiğini, durumun bölge istikrarını da tehdit ettiğini ifade etti. Briens, bir soru üzerine, olanlarda Suriye hükümetinin sorumluluğu olduğunun açık olduğunu vurguladı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant da gazetecilere ağır silahlar kullanılmasının hiçbir şekilde mazur gösterilemeyeceğini belirterek "Bunun bir vahşet olduğu gerçek ve burada sorumluluk Suriye yönetiminde" dedi. Grant, Suriye konusunun BMGK'nın gündeminde kalacağını ve Annan'ın çarşamba günü BMGK'ya bilgi vereceğini de bildirerek BMGK'da, Annan planının uygulanması ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili "ciddi ve stratejik bir tartışma" olması gerektiğini belirtti.

Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Peter Wittig de açıklamasında, General Mood'un verdiği bilgiye göre Suriye güvenlik güçlerinin Hule'de ağır silah ve topçu ateşi kullandığına dair açık delil olduğunu söyledi. Wittig, "Katliamda Suriye hükümetin açık şekilde ayak izi var ve Suriye hükümeti bu yüzden hesap vermeli" dedi. Wittig, Genel Sekreter Ban'ın BMGK'ya gönderdiği mektupta da belirttiği gibi Hule katliamına ilişkin bağımsız bir soruşturmanın yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BAN, BMGK'YA MEKTUP GÖNDERDİ

Bu arada Hule katliamını daha önce Kofi Annan ile şiddetle kınayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da BMGK'ya mektup göndererek son iki günde Suriye'de şiddetin artığını bildirdi.

Hule'deki saldırılarda 116 kişinin öldüğü ve 300'den fazla kişinin yaralandığı yönünde Suriyeli vatandaşların BM Gözlemci Misyonu'na (UNSMIS) bilgi verdiğini aktaran Ban, Suriye hükümetinin de Hule'de 7 güvenlik personelinin öldüğünü bildirdiğini belirtti. Ban mektubunda UNSMIS personelinin, Hule'nin Taldou köyündeki bir camiye getirilen 85 ölüyü gördüklerini, ayrıca bölgede ağır silah ve tank kullanıldığını gözlemlediklerini bildirdi.

Ban, UNSMIS personelinin Suriye halkı tarafından yanlış algılandığını da belirterek "silahsız gözlemcilerin bazen ülkede şiddeti durduramamakla suçlandıklarını, UNSMIS'in görevinin yeterince anlaşılamadığını" da kaydetti.

Suriye yönetiminin Annan planı ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini de vurgulayan Ban, hükümeti derhal ağır silah kullanmayı bırakması yönünde uyardı. Ban, Hule'de yaşanan katliamın, şeffaf, bağımsız bir uluslararası soruşturmadan geçmesi gerektiğini de belirtti.

Ban, Özel Temsilci Kofi Annan'ın çok yakında Şam'ı ziyarete edeceğini belirterek "Suriye yönetiminin bu fırsatı kullanıp silahlar yerine diplomasiyi tercih etmesini ve halkının taleplerini yerine getirmesini içtenlikle umuyorum" dedi.

Pillay'dan UCM çağrısı

Bu arada BMGK toplantısı devam ederken BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay da bir açıklama yaparak Hule'de sivillerin öldürülmesini şiddetle kınadı.

Hule'de "insanlığa karşı suç" işlenmiş olabileceğini belirten Pillay, Suriye hükümetinden sivil halka karşı aşırı güç kullanmayı derhal bırakmasını istedi.

Pillay, Hule katliamının tarafsız bir uluslararası kurum tarafından soruşturulması gerektiğini de belirterek "BMGK'dan bir kez daha Suriye'deki krizi Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale etmesini istiyorum" dedi.

Annan'dan brifing

Şam'ı bugün ziyaret etmesi beklenen BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çarşamba günü ziyaretiyle ilgili BMGK'ya brifing vermesi bekleniyor.

BMGK'nın yarınki gündeminde de yine Ortadoğu bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum