1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. "Biz tek bir milletiz" sözü sizi kapsamıyor rahat olun!
"Biz tek bir milletiz" sözü sizi kapsamıyor rahat olun!

"Biz tek bir milletiz" sözü sizi kapsamıyor rahat olun!

Gerçek Hayat dergisinin öncülük ettiği  “Biz tek bir milletiz” videosu birilerini fena rahatsız etmiş anlaşılan!

26 Eylül 2023 Salı 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Gerçek Hayat dergisinin belki de son zamanlardaki en doğru işi olan “Biz tek bir milletiz” videosu Kemalist-sol cenahta tartışılmaya devam ediyor. Çeşitli gazeteci ve yazarların Arap dünyası özelinde tüm İslam alemine Türkçe ve Arapça kardeşlik vurgusu yaptığı video Cumhuriyet, Sözcü, Odatv, Medyascope gibi yayın organları ve İsmail Saymaz, Fatih Altaylı, Mehmet Ali Güller gibi gazetecileri epey bir rahatsız etmiş.

Fatih Altaylı videodaki gazetecilere her zamanki gibi derin düşünme gücü ve yüksek analiz becerisinden süzülen “yancı”, “vatan haini”, “Arap aşığı”, “Türk düşmanı” şeklinde hakaretler savururken, Medyascope ve Oda Tv videonun sosyal medyada tepkiyle karşılandığını belirten haberler yaptılar. İsmail Saymaz ve Mehmet Ali Güller gibi isimler ise videodaki “Biz tek bir milletiz” vurgusuna takılmış görünüyor.

Mehmet Ali Güller Cumhuriyet gazetesinde yazmış olduğu yazıda “Millet, Arapça bir dine-mezhebe bağlı cemaat demek. Ümmet genel olarak kavim/halk ama özel olarak İslam toplumu demek. Devrimle milletleşmenin ve ulusal devlet kurmanın ideolojisi olarak milliyetçilik, bu topraklara geç girdi; anlamı, Arapça millet kavramının kullanımının güncellenmesiyle karşılandı.” diyerek kavramın tarihi bağlamını doğru bir şekilde aktarmış. Devamında “Araplara ‘Bir milletiz’ mesajı veren kampanyacılar ‘millet’i ümmet anlamında kullanıyor, ‘ulus’ anlamında değil.” diyerek aslında bu mesajın kendilerini kapsamadığını zımnen ifade etmiş. Güller Irkçılığın panzehirinin ise ümmetçilik olmadığını iddia etmiş. Güller’e sormak gerekir peki o zaman ırkçılığın panzehiri nedir acaba? Mesela ırkçılık zehrinin bu topraklardaki en büyük kaynağı olan Kemalizm’in ideolojik saflarından bunları söylemek komik kaçmıyor mu?  

İsmail Saymaz ise yorumculuk yaptığı TV yayında Trabzon’daki Kuveytli turiste saldırı olayını kendisinin de kınadığını belirtirken bunun üzerinden Arap dünyasına  “Biz tek bir milletiz” çağrısında bulunulmasından ne kadar rahatsız olduğunu ifade etmiş. “Nereden aynı milletiz biz? Nasıl oluyor da aynı millet oluyoruz” diye veryansın eden İsmail Saymaz boşuna kendini üzmesin. Burada millet’ten kasıt kavramın asli anlamına uygun bir şekilde “Müslümanlar topluluğu”, yani sizi bağlayan bir durum yok sayın Saymaz. Siz “ne Şam’ın şekeri ne Arab’ın yüzü” diyerek yolunuza devam edebilirsiniz. Biz “Müslüman Arap’lar, Bangladeşliler, Endonezyalılar ve Malaylılarla aynı milletiz” sizinleyse aynı ülkeyi paylaşmaktan doğan hukuk dışında bir aynılığımız yok!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum