1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Biz Biliyorduk Herkes Öğrendi"
"Biz Biliyorduk Herkes Öğrendi"

"Biz Biliyorduk Herkes Öğrendi"

Dersim Araştırmalar Merkezi, Yeni Şafak’ın “Seyit Rıza’nın idam edilmeden önce Atatürk ile görüştüğünü” ortaya koyan haberi üzerine açıklama yaptı.

23 Nisan 2015 Perşembe 02:44A+A-

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM), Yeni Şafak'ın yayınladığı haberlerle ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Arşivlerin açılmasını talep eden DAM, “Seyit Rıza ile Atatürk arasındaki görüşmeyi biliyorduk. Yeni Şafak'ın haberleriyle herkes öğrendi” dedi. Dersim Araştırmaları Merkezi Yöneticisi Hüseyin Ayrılmaz ise Mustafa Kemal'in o gün Elazığ'da olduğunu, Seyit Rıza'nın cezaevinden alınarak, af dilemek için tren istasyonunda bulunan Mustafa Kemal'in yanına götürüldüğünü bildiklerini ifade etti. Yeni Şafak'ın yayınladığı belgeden de haberdardık ama ele geçirememiştik'' diyen Ayrılmaz, “Yine bu görüşmeye ait başka bir belgenin de Avrupa'dan birileri tarafından satın alındığını daha önce duymuştuk” dedi.

Dersim Araştırmalar Merkezi'nin basın açıklamasını okuyan sanatçı Ferhat Tunç da, MAH-MİT belgesinin kendileri tarafından sürpriz olmadığını söyledi. Belgelerde Mustafa Kemal'in Seyit Rıza'ya af dilemesi karşılığında idamları durduracağını ifade ettiğini belirten Tunç, “Seyit Rıza'nın, af dileyecek bir suçunun olmadığı gerekçesiyle bu teklifi infazdan dakikalar önce ret ettiği MAH elemanı tarafından kayıt altına alınmıştı ''diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU AÇIKLASIN

Yazar Nesimi Aday ise katliamın tanığı İhsan Sabri Çağlayangil ile röportaj yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tüm kayıtları açıklama çağrısı yaptı. Aday, “Seyit Rıza asıldığında, Mustafa Kemal'in orada olduğunu biliyorduk. Bu konuyu Aralık 2011 tarihinde Dersim Gazetesi'nde Ergin Doğru imzasıyla manşet haber yapmıştık. Örneğin Dersim'de zehirli gazların kullanıldığını Nuri Dersimi 1952 yılında yayınladığı kitaplarında yazmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu İhsan Sabri Çağlayangil'le yaptığı röportajda da bu konu itiraf edildi. Kılıçdaroğlu bu kayıtların tümünü yayınlamadı. Kendisine çağrımızdır, bu kayıtları bir an önce kamuoyuyla paylaşsın, o kayıtta başka hangi itirafların olduğunu merak ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT