1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Bir Şehir Ortak İki Yaşam: Kilis
Bir Şehir Ortak İki Yaşam: Kilis

Bir Şehir Ortak İki Yaşam: Kilis

5 yıldır süren savaş yüzünden 2,7 milyon Suriyeli Türkiye'ye kaçtı. Türkiye'nin hemen hemen bütün kentleri Suriyelilerle tanıştı. Ama Kilis'in durumu daha farklı. Hayatın her alanında ortak bir yaşam var.

18 Mart 2016 Cuma 09:09A+A-

Türkiye'nin Suriye sınırındaki kentlerinden Kilis, Suriye'deki savaşın başından itibaren önemli bir değişim yaşıyor. Göçmen sayısı sürekli arttı ve 5 yıl sonra bugün artık yerli nüfusun çok üzerinde. Kilis'te 90 bin civarında yerli nüfusunun yanında bugün artık kayıtlı 127 bin Suriyeli yaşıyor.

Kentte her yerde Türkçe ve Arapça tabelalar var. Suriyelilerin açtığı işyeri sayısı da 200'ü geçmiş durumda. Sosyal hayat her geçen gün biraz daha birleştiriyor Kilislilerle Suriyelileri. Kilis'te son iki yılda 263 kişi Suriyelilerle evlendi. 

Eğitim çağında 30 bin Suriyeli çocuk

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de en çok yaşadığı sorunların başında eğitim geliyor. Kilis'te de ilk ve orta öğretim çağında Suriyeli çocuk sayısı 30 bin. Bir çoğu geçici eğitim merkezlerinde Suriye müfredatıyla eğitim alıyor.

Ancak bir okul var ki orada durum farklı. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile Kilis'te pilot okul seçilen Hürriyet İlkokulu ana sınıfında 60 Suriyeli, 80 Kilisli öğrenci, birlikte okul öncesi eğitim görüyor. Çocuklar beraber şarkı söylüyor, oyun oynuyor ve hikâye dinliyorlar. Suriyeli çocukların sorun yaşamamaları için Suriyeli iki öğretmen de okulda görevlendirildi. Hibe Jaffal ve Besime Abras, Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyor. Besime Abras, Halep Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. İki yıldır Kilis’te yaşıyor. Abras, Suriyeli çocukların öğrenimleri arttıkça güvenlerinin de arttığını, kendilerini daha rahat ifade etmeye başladıklarını söylüyor:

“Türkiye, Suriyeli çocuklar için yeni bir ülke ve yeni bir dil demekti. İlk zamanlar çok zorlanıyorlardı. Şimdi yavaş yavaş Türkçe’yi öğrenmeye başladılar. Çocukların hepsine hem Türkçe hem de Arapça hikayeler okuyoruz, şarkılar söylüyoruz. Böylece daha rahat uyum sağlıyorlar. Arapça konuşan öğretmenlerin olması da Suriyeli çocukları çok rahatlatıyor. Özgüvenleri artıyor.”

Kilis'e yerleşen Suriyelilerin büyük kısmı Halep, Azez ve çevresinden gelenlerden oluşuyor. Kilis, savaşın sürdüğü Suriye'ye en yakında noktada, mülteci kardeşlerine evsahipliği yapıyor. 

Kaynak: Al Jazeera 

HABERE YORUM KAT