Yerel kaynaklar, geçen hafta Mescid-i Aksa’ya 1236 Yahudi yerleşimcinin baskın düzenlediğini, baskınlara katılanların Mescid-i Aksa’nın avlusunda işgal güçleri himayesinde ayin yaptıklarını bildirdi.
İşgal polisinin Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya ulaşmalarına çeşitli kısıtlamalar getirdiği ve ulaşabilenlerin kimliklerine kapılarda el koyduğu, Yahudi bayramları yaklaşırken Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırma cezalarını da artırdığı kaydedildi.
İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden Macid Ebu Katiş, Kudüs’te ve Batı Şeria ile 1948’de işgal edilen topraklarda yaşayan Filistinlilerden Mescid-i Aksa’ya gitmelerini ve avlusunda nöbet tutmalarını istedi.
Ebu Katiş, Filistinlileri Mescid-i Aksa’da daha yoğun bir şekilde bulunarak baskınları sıradanlaştırmayı hedefleyen işgalcilerin planlarını bozmaya davet etti.
Mescid-i Aksa’nın himayesinin Filistin halkıyla birlikte Arapların ve Müslümanların sorumluluğunda olduğunu belirten Ebu Katiş, işgalcilerin planları karşısında sessiz kalmanın işgal rejiminin daha da ileri gitmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
Bu arada, sözde tapınak cemaatleri Pazar günü İbrani Yılbaşı münasebetiyle Mescid-i Aksa’ya kalabalık gruplar halinde baskı düzenleme, Mescid-i Aksa’nın avlusunda ayin yapma ve şofar çalma çağrısında bulunuyor.

