1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Binali Yıldırım Mısır ve Suriye ile İlişkilerde Ne Tür Bir Normalleşme Vaat Ediyor?
Binali Yıldırım Mısır ve Suriye ile İlişkilerde Ne Tür Bir Normalleşme Vaat Ediyor?

Binali Yıldırım Mısır ve Suriye ile İlişkilerde Ne Tür Bir Normalleşme Vaat Ediyor?

Rusya ve İsrail üzerinden başlayan “dış politikada değişim” sinyali şimdi de Mısır ve Suriye’ye sıçrayacak gibi. Binali Yıldırım’ın beyanları eğer hükümet politikası ise ufukta kötümser olmamıza yetecek kadar gelişmeler mevcut demektir.

02 Eylül 2016 Cuma 13:24A+A-

HAKSÖZ-HABER

Başbakan Binali Yıldırım, "Mısır'la, Suriye'yle de ilişkileri normalleştirmek için uğraşıyoruz. Dış politikada ilişkileri normalleştirmek için Türkiye atağa geçti." demiş.

Ajansların kaydettiğine göre Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ile birlikte gerçekleştirdiği "65. Hükümet’in ilk yüz günü" konulu toplantıda konuşmuş. Yıldırım burada, Türkiye'nin Mısır ve Suriye ile ilişkileri yumuşatmasıyla ilgili şu sözleri sarf etmiş:

"Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi. Rusya ile İsrail ile ilişkileri normalleştirdik. Mısır'la, Suriye'yle de ilişkileri normalleştirmek için uğraşıyoruz. Dış politikada ilişkileri normalleştirmek için Türkiye atağa geçti. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa dünyanın dengesi değişir."

Türkiye’nin özellikle de İslam coğrafyasının intifada bölgelerinde Müslüman halklardan yana ve diktatörler karşısındaki dış politikasının bölgede umut yarattığı doğrudur. Zaten kaygılar da bu politikada bir değişim olup olmayacağı noktasında düğümlenmektedir. Dolayısıyla şimdi bu politikan çark etmek anlamına gelebilecek beyanlarda bulunup hemen arkasından “bölge halklarının umuduyuz” demenin bir anlamı yok. Mısır ve Suriye’de kimlerle ilişkileri düzelteceksiniz? Sisi cuntası ve katil Esed ile mi? Değilse “değişim” veya “yumuşama” söyleminin anlamı ne?

Başbakan Yıldırım’ın beyanlarında bir değişim-yumuşama söylemidir almış başını gidiyor. Başbakan Yıldırım, ya bu değişim-yumuşama söyleminin mahiyetinin tam olarak ne olduğunu da açıklasın ya da ikide bir lafı ortaya atıp kimseyi boşuna germesin!

HABERE YORUM KAT

4 Yorum