1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bilimsel Araştırma: ABD, Oligarşiyle Yönetiliyor
Bilimsel Araştırma: ABD, Oligarşiyle Yönetiliyor

Bilimsel Araştırma: ABD, Oligarşiyle Yönetiliyor

1981 ve 2002 yılları arasında ABD Kongresi’nden geçen 1800 yasayı inceleyen iki bilim adamı, kanunların oluşmasında halkın değil, lobilerin ve çıkar gruplarının etkisi olduğunu ortaya çıkardı.

21 Nisan 2014 Pazartesi 12:28A+A-

Yaklaşık 230 yıldır değişmeyen anayasası, eyaletler düzeyinde valilerin halk oyuyla seçildiği demokrasisini çoğu kez dünyaya örnek olarak sunan ABD’nin siyasi sisteminin çarpıklığı bir araştırmayla ortaya kondu. 

Princeton Üniversitesi’nden Martin Gilens and Benjamin I. Page‘in gerçekleştirdiği araştırma, ABD’nin demokrasiyi en iyi uygulayan ülke olduğu yaygın görüşünün tam tersi bir sonuç ortaya çıkardı. Araştırmaya göre ABD, demokratik hak ve özgürlükler konusunda diğer ülkelere örnek teşkil etmek şöyle dursun, ‘demokrasi’yle değil, pek çok ülkede eleştirilen ‘oligarşi’ ile yönetiliyor. 

‘Perspectives on Politics’ isimli akademik bir dergide yayınlanan araştırma için Gilens ve Page 1981 ve 2002 yılları arasında ABD Kongresi’nden geçen 1800 yasayı topladı ve bunların ülke kamuoyunun ifade ettiği fikirler doğrultusunda araştırdı. Çıkan sonuca göre, verilen kararların büyük çoğunluğunda sıradan Amerikalıların tercihlerine nazaran Senato ve Temsilciler Meclisi’yle temas halinde olan lobi grupları, iş insanları gibi ekonomik gücü elinde bulunduran grupların görüşü etkili oluyor.

Kabul edilen 1800 yasa teklifinin kamuoyu tarafından nasıl algılandığını inceleyen siyaset bilimi profesörleri Martin Gilens ve Benjamin I. Page, çıkan yasaların büyük kısmının arkasında halk desteğinin olmadığını tespit etti. Buna karşılık, kabul edilen reform paketleri ve yasa teklifleri, Kongre’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi ile sürekli temas halinde bulunan çıkar gruplarının ve büyük şirketlerin lehine oldu.

Araştırmacılar bu durumu ‘Sonuçlar gösteriyor ki ekonomik elitler ve organize olmuş iş çevreleri, ABD’nin yasa yapıcıları üzerinde büyük etkiye sahip. Fakat kamu politikaları konusunda sıradan bir vatandaşın tercihlerinin istatiksiksel olarak neredeyse sıfır oranında etkisi var’ olarak özetliyor.

Araştırmayı yürüten Princeton ve Northwestern üniversitelerinin profesörleri, “ABD çoğulcu bir demokrasiden ziyade, çıkar gruplarının isteklerini yerine getiren bir oligarşiye benziyor” sonucuna vardı.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT