1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Bilim Kurulu Üyesi Yavuz: Koronavirüs tedavisinde favipiravir maalesef etkisiz çıktı
Bilim Kurulu Üyesi Yavuz: Koronavirüs tedavisinde favipiravir maalesef etkisiz çıktı

Bilim Kurulu Üyesi Yavuz: Koronavirüs tedavisinde favipiravir maalesef etkisiz çıktı

Koronavirüs salgınının başından beri tedavide kullanılan favipiravirin etkinliği tartışılıyor. KLİMİK Derneği, Faz 3 PRESECO (PREventing SEvere COVID-19) çalışmasına göre, favipiravirin etkisiz olduğunu açıkladı.

19 Kasım 2021 Cuma 02:34A+A-

Türkiye'de Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir, tedaviye etkisi olmadığı iddiasıyla tartışmaların odağında yer alıyor.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), salgının başından beri kullanılan favipiravir ilacının yapılan bir çalışmaya göre etkisiz olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, "Bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics, hafif veya orta şiddette Covid-19’un klinik tedavisinde ağızdan alınan antiviral Avigan®/Reeqonus™ (favipiravir)’u değerlendiren Faz 3 PRESECO (PREventing SEvere COVID-19) çalışmasının klinik deneylerinde, kalıcı klinik iyileşmeye kadar olan birincil sonlanma noktasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığını açıkladı" denildi.

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics şirketinin koronavirüse ilişkin gerçekleştirdiği PRESECO çalışmasının sonucunu Twitter hesabından paylaştı.

Yavuz açıklamasında "Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, Favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles'ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da "Favipiravirin etkisinin olmadığını salgının üçüncü, dördüncü ayından beri biliyoruz" açıklamasında bulundu

 

favirapir.jpg

 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Appili Therapeutics, hafif veya orta şiddette Kovid-19’un klinik tedavisinde ağızdan alınan favipiravir değerlendiren Faz 3 PRESECO (PREventing SEvere COVID-19) çalışmasının klinik deneylerinde, kalıcı klinik iyileşmeye kadar olan birincil sonlanma noktasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığını belirtti.

Klinik araştırmaya ABD, Meksika ve Brezilya’daki 38 çalışma bölgesinden hafif veya orta şiddette Kovid-19’lu 1231 hasta dahil edilmişti.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum