1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Biden’ın amacı Neo-Emperyalist bir Ortadoğu mu oluşturmak?
Biden’ın amacı Neo-Emperyalist bir Ortadoğu mu oluşturmak?

Biden’ın amacı Neo-Emperyalist bir Ortadoğu mu oluşturmak?

ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu'ya yaptığı yakın zamanlı ziyaret, Amerikan basını ve politikası tarafından övgüyle karşılanırken, Müslümanlar için ‘tehdit ve zulümlerin devam edeceğini’ gösterdi!

21 Temmuz 2022 Perşembe 12:00A+A-

HAKSÖZ HABER

ABD’lilere göre ABD Başkanı Joe Biden’ın gerçekleştirdiği bu Ortadoğu gezisi, Ukrayna'daki savaşın istikrarsızlaştırıcı etkileri, Amerika'nın ulusal çıkarları ve Ortadoğu'daki “gücün gerçekleri” ile şekillenen uluslararası ilişkilere dair reelpolitik bir durumun doğru kavrandığını gösteriyor. 

Nadir Haşimi tarafından Middle East Eye’da kaleme alınan makaleye göre ABD başkanının bu gezisi, Avrupa müdahalesiyle derinden şekillendirilmiş modern Ortadoğu tarihinin tam bir ‘döngü’ye girmiş olduğunu kanıtlar nitelikte. 

Biden'ın vizyonuna dair değerlendirmelerde bulunan Haşimi, ‘bu gezinin bir asır önce Arap dünyasının İngiliz-Fransız fethine benzer şekilde, bölge üzerinde yeni bir Batı emperyal egemenliğine dair esintileri’ içerisinde barındırıyor. 

ABDli Başkan’ın İsrail’e destek sözü verirken ‘arkanızda biz her zaman olacağız’ vaatlerini hatırlatması, yerleşimci sömürgecilere açık bir destek vermesi, yerel diktatörlerle toplantılar düzenlemesi, ekonomik kalkınma adı altında diktatörlüklere ve katı rejimlere finans kaynağı oluşturması sözleri vermesi ile Biden, tam olarak yeni bir kapitalist düzeni arzuladıklarının sinyalini verdi dünyaya. 

Batılı ülkelerin eli kanlı diktatörlere karşı demokrasiyi ve özgürlüğü unuttuğu hatırda tutulunca, ABD’nin bu yeni Ortadoğu ziyaretinin yeni de bir misyonu olduğu görülüyor.

Batı, halkları zayıf tutarken demokrasi, özgürlük ve eşitlik naraları attığı atmosferde; ısrarla kendi işbirlikçilerini desteklediği, zorba ve katil diktatörleri koruyup kolladığı ve milyonlarca insan “lider” adlı yabancı ülkelerin desteğiyle ayakta duran zorbaların müdahaleleri ile katledilirken sessizce seyretti.

Batı, Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle sıkıştığı ekonomik ve siyasi buhranlardan çıkmak için yeni yollar aradığını ısrarla vurgularken, kendisi için tehdit oluşturabilecek ülkeleri de gözetim altında tutmaya devam ediyor. 

Biden, İsrail’le başladığı Ortadoğu turunda yaklaşık 50 yıldır İsrail'i defalarca ziyaret ettiğini belirterek, "Siyonist olmak için Yahudi olmanıza gerek yok" diyerek Ortadoğu’da kimin lehine çalışılması gerektiğini açıkça belirtmişti. 

Bu cümle, İsrail yanlısı iyi niyet ilan etmenin pek çok politikacı için zorunlu olduğu ABD'de çok az ilgi veya tartışma oluştursa da, Siyonizmin kurbanları olan ve bu perspektifi anlayabilen Araplar ve Müslümanlar tarafından kesinlikle dikkate değer görülmeli değil mi!

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kudüs politikası, sömürgecilik yanlısı tavırların hala diri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Biden'ın diktatörlerle yaptığı görüşmeler de neo-emperyalizmin yeni imajını ortaya koyuyor. Otoriter statükoculara ‘bağlı kalacağına’ dair söz veren Biden, ABD'nin Orta Doğu'dan “kaçmayacağını” da ilan ederek aba altından halklara sopa göstermeyi ihmal etmiyor.  

Biden, her ABD lideri gibi ‘yeni’ bir Ortadoğu fikriyle geldiği bu coğrafyada umarız ki kan akıtamadan çekip gider!

HABERE YORUM KAT