1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Biden, “beyaz ırkçının” eylemini “terör” olarak tanımladı
Biden, “beyaz ırkçının” eylemini “terör” olarak tanımladı

Biden, “beyaz ırkçının” eylemini “terör” olarak tanımladı

ABD Başkanı Joe Biden hafta sonu bir markete düzenlenen ırkçı saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiği olayın faili, ırkçı 18 yaşındaki gencin saldırısını, terör eylemi olarak niteledi.

18 Mayıs 2022 Çarşamba 14:32A+A-

HAKSÖZ HABER

ABD Başkanı Joe Biden hafta sonu bir markete düzenlenen ırkçı saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiği New York eyaletinin Buffalo şehrine gitti. Biden burada yaptığı konuşmada 18 yaşında beyaz Amerikalı bir gencin gerçekleştirdiği saldırıyı terör eylemi olarak niteledi.

Biden, hayatını kaybeden 10 siyah Amerikalının aileleriyle bir araya geldiği alanda yaptığı konuşmada “Terör, terör bir iç terör” ifadelerini kullandı.

Biden, 18 yaşındaki Payton Gendron isimli gencin ırkçı düşüncelerle düzenlediği ve 10 siyah Amerikalının öldüğü 3 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili olarak “Beyazların üstünlüğü düşüncesi bir zehirdir. Bu bizim siyasi alanımızda dolaşan gerçek bir zehir. Çok net ve güçlü bir biçimde şunu söylemeye ihtiyacımız var ‘Beyazların üstünlüğü ideolojisinin Amerika’da yeri yok. Olmaz’” dedi.

ABD ve Avrupa’da, beyazların siyahilere ve diğer topluluklara dair işlediği suçlar terör eylemi olarak tanımlanmaması ile dikkat çekiyordu. Müslümanlara ve siyahilere karşı işlenen saldırı suçlarının son birkaç yıldır “terör eylemi” olarak nitelendirilmesi gerektiği, bunun eşitlikçi bir yaklaşım olacağı yorumları yapılıyordu.

Beyazların ırkçılığını siyasal anlamda sonlandırmayan, aksine bundan yarar sağlayan politikacıların "kayıplardan sonra" ortaya çıkıp, eşitlik, kardeşlik ve 'hümanizm' üzerine demeçler vermesi büyük tepki çekerken, ırkçılığa karşı daha büyük adımlar atılması, köklü reformlar yapılması gerektiği ifade ediliyor. 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum