1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Beşşar rejimi Çin zulmüne desteğini yinelemiş!
Beşşar rejimi Çin zulmüne desteğini yinelemiş!

Beşşar rejimi Çin zulmüne desteğini yinelemiş!

ABD Başkanı Biden'ın, devam edegelen insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'de yapılması planlanan Kış Olimpiyatlarını boykot edecekleri yönünde yaptığı açıklamaya karşı Beşşar rejimi Çin'e desteğini bildirdi.

08 Aralık 2021 Çarşamba 09:05A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Çin, önümüzdeki yıl ev sahipliği yapmayı planladığı Kış Olimpiyatları öncesinde oyunları boykot çağrıları ile karşı karşıya bulunuyor. ABD Başkanı Joe Bideni Kış Olimpiyatlarının Çin'de olmaması gerektiğini belirterek olimpiyatlara katılmama kararı aldıklarını açıkladı. 

Suriye Olimpiyat Komitesi, birçok ülkenin olumsuz yönde görüş bildirdiği Çin politikalarına olan desteği ise yineleme kararı aldıklarını bildirdi. Esed Rejimi, Çin ile “dayanışma” içerisinde olduklarını ifade eden açıklamalar yaptı.

Suriye Olimpiyat Komitesi, ABD'nin Şubat ayında Çin'de gerçekleşecek “Kış Olimpiyatları”nı boykot etme kararına atıfta bulunarak, “ABD şantajını” kınıyoruz dedi.

Suriye'nin resmi haber kuruluşu SANA'nın bildirdiğine göre komite, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin oyunların planlandığı gibi Çin'de düzenlenmesine destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Esed canisinin rejiminden gelen açıklamaların, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ‘Müslüman Uygurlara yönelik yaptığı eylem ve soykırımlar nedeniyle Çin’e ambargo uygulanması gerektiği’ yönündeki görüş birliğinin olduğu atmosferin tersi yönünde gelmesi dikkat çekti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nden Kış Olimpiyatları etkinliğinin alınması gerektiği savını dile getiren açıklamaların hemen ertesinde gelen bu açıklama “canilerin kardeşliği” olarak yorumlandı.

Dün ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki insan hakları sorunları nedeniyle Çin'deki 2022 Kış Olimpiyatları'nı boykot etme "kararı aldıklarını" söylemişti.

Biden’ın açıklamaları yapılırken basında, “Çin'in, Uygur Müslümanlarına yönelik muamelesine öfke duyuluyor ve bazı Amerikalılar oyunların boykot edilmesi çağrısında bulunuyor” konulu haberler olduğu görülmüştü.

Geçen ay Çinli ünlü bir tenis oyuncusu olan Peng Shuai, Çinli bir yetkiliyi cinsel saldırıyla suçlamış ve spor ile hukuk camiası bu durumdan dolayı Çinli yetkilileri eleştirmişti.

Shuai adlı tenisçi açıklamalarının ardından birkaç gün boyunca kamuoyunda görülmemiş ve Çin’e yönelik insan hakları eleştirileri artmıştı. Sonunda ortaya çıkan Shuai’nin sessizliği ve herhangi bir açıklamada bulunmaması sansürlendiği endişelerini beraberinde getirmişti.

Kadınlar Tenis Birliği (WTA) de Shuai'nin, Çinli yetkililer tarafından sansürlendiği yönünde endişeleri olduğunu öne sürerek Çin'deki turnuvalarını askıya almaya karar vermişti.

Suriye ile Çin'in ise son zamanlarda oldukça iyi ilişkiler kurduğu biliniyor. Çin, Suriye'deki yeniden inşa çabalarına katılmakla ilgilendiğini ifade etmiş ve yatırım yapılacağı yönünde bildirimlerde bulunmuştu.

Çin ayrıca Suriye’deki savaşta Suriye hükümetinin en büyük destekçisi olan İran'la da oldukça yakın ilişkiler kurarak bölgedeki etkinliğini arttırmaya çalışıyor.

 

Çin ve Esed rejiminin yakınlaşması üzerine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen görüşmelere dair ilgili çeviri haberimiz. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum