1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Beşir Ayrıldıktan Sonra Tutuklama Kararı
Beşir Ayrıldıktan Sonra Tutuklama Kararı

Beşir Ayrıldıktan Sonra Tutuklama Kararı

Güney Afrika’da yerel mahkeme, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karar, Beşir ülkesine döndükten sonra alındı.

15 Haziran 2015 Pazartesi 17:59A+A-

Güney Afrika'da yerel mahkeme ‘ülke dışına çıkış yasağı’ koyduğu Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karar Beşir'in Güney Afrika'dan ayrılmasından sonra alındı.

Tutuklama kararı Pretoria şehri Yüksek Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından alındı. Güney Afrika hükümetinin davetiyle başkent Johannesburg’a gelen Beşir’in ülkeden çıkışına geçici olarak yasak koyanda bu mahkemeydi. Mahkeme, Ömer Beşir’in UCM’nin isteğine uygun olarak tutuklanmamasının anayasanın ihlâli olduğuna karar verdi. Ayrıca Beşir’in ülkeden ayrılmasına izin veren yetkililerin yargı kararını ihlâl ettiğine hükmetti ve durumun “endişe yarattığını” açıkladı.

Beşir Güney Afrika'dan ayrılmıştı

Ömer Beşir ise hakkında bulunan "çıkış yasağı"na rağmen gün içinde Johannesburg kentinden ayrılarak Sudan'ın başkenti Hartum'a hareket etmişti. Sudan Başkanlık uçağıyla ülkeden ayrılan Beşir, Türkiye saati ile 18.30'da ülkesine inecek.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

HABERE YORUM KAT