1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. ‘’Ben Filistinliyim, Abbas Benim Temsilcim Olamaz’’
‘’Ben Filistinliyim, Abbas Benim Temsilcim Olamaz’’

‘’Ben Filistinliyim, Abbas Benim Temsilcim Olamaz’’

Abbas’ın, ‘’Doğduğum yer olan El-Celil’deki Safed’i görmek hakkım, ancak orada yaşamak değil’’ şeklindeki sözleri tepki topluyor.

05 Kasım 2012 Pazartesi 04:41A+A-

Mahmut Abbas’ın, Siyonist işgal devleti İsrail Kanal 10 televizyonunda katıldığı bir programda, sunucunun sorusuna, ‘’Doğduğum yer olan El-Celil’deki Safed’i görmek hakkım, ancak orada yaşamak değil’’ şeklindeki cevabı tepki topluyor.

Mahmud Abbas’ın, İsrail Kanal 10 televizyonunda katıldığı bir programda Filistinli bir mülteci olarak İsrail’in 1948’de işgal ettiği topraklara geri dönme hakkı olmadığını söylemesine yönelik tepkiler tırmanıyor. Çok sayıda Filistinli Abbas’ın yaptığı açıklamaları protesto etti. Hamas’ın Cibaliya, Han Yunus ve Gazze’nin merkezinde düzenlenen protestoya katılanlar, Abbas’ın posterlerini yaktı, ‘’Ülkemizi terk et, Tarihteki en büyük hain’’, ‘’Ben Filistinliyim, Abbas benim temsilcim olamaz’’ yazılı pankartlar açtı. Arap Doktorlar Birliği Kudüs Komitesi Müdürü Abdusselam de, “Abbas, dönüş hakkından feragat etme yetkisine sahip değildir” diyerek tepkisini dile getirdi. Fetih Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Abbas’ın İsrail’in dönüş hakkını tanımadığı bir ortamda Safed’de yaşayamayacağını kastettiği belirtilerek sözlerinin yanlış yorumlandığı ifade edildi.

Mahmut Abbas’ın, Siyonist işgal devleti İsrail Kanal 10 televizyonunda katıldığı bir programda, sunucunun sorusuna, ‘’Doğduğum yer olan El-Celil’deki Safed’i görmek hakkım, ancak orada yaşamak değil’’ şeklindeki cevabı, Filistinli farklı grupların yanı sıra Arap aleminden de tepki toplamaya devam ediyor.

Çok sayıda Filistinli Mahmud Abbas’ın İsrail televizyonunda yaptığı açıklamaları protesto etti. Protestocular, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Filistinli bir mülteci olarak İsrail’in 1948’de işgal ettiği topraklara geri dönme hakkı olmadığını söylediği açıklamalarını mültecilerin dönüş hakkından taviz vermek olarak yorumladı.

Hamas’ın Cibaliya, Han Yunus ve Gazze’nin merkezinde düzenlenen protestoya katılanlar, Abbas’ın posterlerini yaktı, ‘’Ülkemizi terk et, Tarihteki en büyük hain’’, ‘’Ben Filistinliyim, Abbas benim temsilcim olamaz’’ yazılı pankartlar açtı. Hamas Sözcüsü Salah el-Berdevil ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Mültecilerin dönüş hakkından feragat eden kimsenin Filistin halkını temsil etme hakkı olamaz’’ diyerek Abbas’ın Filistinlilerden özür dilemesi gerektiğini, aksi takdirde kendisini meşru temsilci olarak görmeyeceklerini dile getirdi.

Yükselen tepkiler karşısında Fetih Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Abbas’ın İsrail’in dönüş hakkını tanımadığı bir ortamda Safed’de yaşayamayacağını kastettiği belirtilerek sözlerinin yanlış yorumlandığı ifade edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Kanal 10 televizyonunda katıldığı bir programda, sunucunun çocukluğunun geçtiği el-Celil’deki Safed’de yaşamayı isteyip istemediğine dair sorduğu soruya, ‘’Doğduğum yer olan el-Celil’deki Safed’i görmek hakkım ancak orada yaşamak değil’’ cevabını vermişti.

Abbas Filistin’in tanımını yaparken ‘’Filistin bana göre başkenti Doğu Kudüs olan 1967’de belirlenen sınırlardır. Ben bir mülteciyim ama Ramallah’ta yaşıyorum. Batı Yaka ve Gazze’nin Filistin toprağı diğer bölgelerin ise İsrail toprağı olduğunu düşünüyorum’’ ifadelerini kullanmıştı.

Hamas: "Abbas'ın Açıklamaları Büyük Bir Suç"

Hamas, Fetih üyelerinin Abbas'ı Filistin halkından özür dilemeye zorlamaları gerektiğini ifade etti.

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın mültecilerin yurtlarına dönüş hakkından taviz vermesinin ve Filistin direnişine saldırmasının Filistin halkına karşı işlenmiş büyük bir suç olduğunu belirtti.

Hamas Hareketi, bugünkü mücadelenin Hamas ve Abbas arasında olmadığını, bilakis Filistin halkının tamamıyla Abbas'ın utanç verici tavırları arasında olduğunu söyledi.

Hamas'tan üst düzey bir yetkili bugün (4 Kasım Pazar) Mahmud Abbas'ın işgal televizyonunda mültecilerin dönüş hakkıyla ilgili söylediği sözlerin ardından Fetih Hareketi sözcülerinin yaptığı açıklamaları değerlendiren bir bildiri yayınladı. Filistin Enformasyon Merkezi'ne ulaşan bildiride, Fetih Hareketi'nin ve üyelerinin Mahmud Abbas'ı Filistin halkından özür dilemeye zorlamaları gerektiği ifade edildi.

Mahmud Abbas'ın işlediği suçun Filistin halkına ve hukukuna göre en ağır cezayı gerektirdiğini belirten Hamas Hareketi, dikkatleri Abbas'ın işlediği bu büyük suçtan başka yöne çevirmeye çalışmanın da aynı ölçüde suç olduğunu bildirdi.

Hamas Hareketi, Fetih sözcülerinin Hamas'a yönelik iftiralarının asılsız olduğunu kendilerinin de bildiğini fakat dikkatleri başka yöne çekmek için Hamas'a iftira attıklarını söyledi.

Bildiride, "Fetih Hareketi ve Filistin halkı şunu bilsin ki, Hamas Hareketi Siyonist işgalciyle müzakereyi tercih edenlerin gittiği utanç yolundan gitmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

  

HABERE YORUM KAT